Bandić najvrijedniju tvrtku, zagrebačku Čistoću, daje hrvatskom kralju otpada Petru Pripuzu!?

Autor: 7DNEVNO/ 28. veljače 2014

Prema neslužbenim informacijama do kojih je došao tjednik 7Dnevno, obavještajna služba presrela je razgovor jednog od najbližih Bandićevih ljudi, Vidoja Buluma, pročelnika Stručne službe gradonačelnika koji je pred svjedocima rekao da je "priča o prodaji Čistoće posložena".

Zagrebačka Čistoća najveća je i najvrijednija tvrtka na listi poduzeća u vlasništvu Grada Zagreba koju Milan Bandić, kako se sve otvorenije špekulira, planira u cijelosti ili djelomično privatizirati odnosno prodati. Ime glavnog potencijalnog kupca zagrebačkim je kuloarima već odavno poznato – riječ je o tvrtki C.I.O.S. u vlasništvu Petra Pripuza, najvećoj privatnoj tvrtki za zbrinjavanje otpada čiji je vlasnik u javnosti dobio nadimak hrvatski kralj otpada.

Prema neslužbenim informacijama do kojih je došao tjednik 7Dnevno, obavještajna služba presrela je razgovor jednog od najbližih Bandićevih ljudi, Vidoja Buluma, pročelnika Stručne službe gradonačelnika, koji je rekao pred svjedocima da je “priča o prodaji Čistoće posložena”. Pitanje o prodaji zagrebačke Čistoće postalo je toliko aktualno da ga je na sjednici Gradske skupštine, a i u izjavama za medije, imao potrebu komentirati predsjednik Skupštine Darinko Kosor. “Prodaje Čistoće neće biti ni pod cijenu da ne budem više predsjednik Skupštine”, poručio je Kosor. No, s obzirom da je pravi gospodar Grada Zagreba Milan Bandić, a ne Darinko Kosor, posve je jasno tko će tu imati zadnju riječ.

Bernardić se prvi usprotivio Bandićevim namjerama

Ponovno aktualiziranje pitanja privatizacije Čistoće i nekih drugih gradskih poduzeća zapravo je prije desetak dana pokrenuo zagrebački SDP na čelu s Davorom Bernardićem. Oni su se usprotivili novom Pravilniku o komunalnom redu koji je na 11. sjednici Gradske skupštine u četvrtak 6. veljače podnio gradonačelnik Milan Bandić. U tom Pravilniku pojedine su točke izuzetno zanimljive.

U stavki III. koja se odnosi na održavanje čistoće, uređenje i korištenje javnih površina, u članku 72. stoji: “Pravna osoba ili fizička osoba obrtnik kojoj je Grad povjerio obavljanje komunalne djelatnosti održavanja čistoće javnih površina dužna ih je redovno i izvanredno, održavati i čistiti sukladno programu održavanja komunalne infrastrukture na području Grada kojeg donosi Gradska skupština”.

Tim je člankom Milan Bandić po prvi put nekoj privatnoj tvrtki omogućio obavljanje komunalnih poslova u gradu Zagrebu. Upravo na to su odmah reagirali zagrebački SDP-ovci. Evo što je predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić napisao na svojoj Facebook stranici:

“Odluka o komunalnom redu je privatizacija obavljanja komunalnih djelatnosti na mala vrata koju jednom rečenicom možemo opisati ovako: koncesije privatnicima, otkazi radnicima. Mi smo protiv ovakve odluke i u službi zaštite radnika”.




A Bandić, ne samo da je novim Pravilnikom omogućio privatizaciju dijela usluga koje je dosad obavljala Čistoća, već je otvorio vrata privatnim tvrtkama i za obavljanje poslova koje su dosad obavljale tvrtke Zrinjevac, Zagrebačke ceste, Zagrebačka groblja i ZGOS. Naime, u istom Pravilniku piše da pravne ili fizičke osobe mogu obavljati i druge poslove koji su dosad bili rezervirani za gradska poduzeća, a to je održavanje zelenih površina i groblja.

Cezaru 7,5 milijuna kuna

Zbog toga je Klub zastupnika SDP-a podnio amandmane na Prijedlog Bandićevog pravilnika. Tim amandmanima predviđeno je da se javno definira da komunalne djelatnosti obavlja trgovačko društvo u 100-postotnom vlasništvu Grada Zagreba, odnosno Zagrebački holding sukladno čl. 2 i čl. 4 Zakona o komunalnom gospodarstvu.




“SDP-ov prijedlog polazi od toga da javna gradska tvrtka jedina može osigurati trajno i kvalitetno obavljanje komunalnih djelatnosti na načelima održivog razvoja, za razliku od privatnih tvrtki koje su u obavljanju poslova vođene i ostvarivanjem većeg prihoda što se ponekad odražava na kvalitetu pružene usluge. Gradonačelnikov prijedlog odluke definirao je pravne i fizičke osobe kao moguće nositelje komunalne djelatnosti, što otvara mogućnost obavljanja komunalne djelatnosti s pravnim osobama i fizičkim osobama na temelju ugovora o koncesiji, odnosno ugovora o povjeravanju komunalnih poslova što je po našem mišljenju, zbog postojanja gradske tvrtke Zagrebački holding, suvišno i nepotrebno”, upozorili su iz zagrebačkog SDP-a.

Kako to da gradovi odjednom – nemaju uvjete?

No, da je tako nešto suvišno i nepotrebno Milan Bandić sigurno to ne bi stavio u Pravilnik. Naravno da je to bilo potrebno jer Bandiću daje platformu da zainteresiranim stranama omogući ulaz u gradske poslove. Sve će to, naravno, biti legalno i u duhu zakona, u to nema nikakve sumnje. Zagrebački gradonačelnik vjerojatno će tu odigrati vrlo mudru igru. Teško je za vjerovati da će ići u prodaju cijele Čistoće, ali će zato dio poslova koji je ona do sada obavljala biti najvjerojatnije ponuđen u koncesiju.

Za početak, recimo, Bandić bi u koncesiju mogao ponuditi posao zbrinjavanja krupnoga otpada. Idealnu podlogu za to dalo mu je Ministarstvo zaštite okoliša koje je krajem prošle godine pojedinim gradovima, koji ne zadovoljavaju standarde, zabranio daljnje prikupljanje krupnoga otpada. Konkretno, ministar Mihael Zmajlović Bandiću je zabranio da na Jakuševcu odlaže išta drugo osim komunalnog otpada.

Posao bez javnog natječaja

S obzirom da Čistoća zbog toga nije odvozila glomazni otpad, a zagrebačke su ulice postale zakrčene smećem, Ministarstvo je izdalo nalog Gradu da glomazni otpad kako zna i umije ukloni s ulica do 6. prosinca. Tada je Milan Bandić preko noći našao čarobnu formulu: posao čišćenja gradskih ulica sklopio je s privatnom tvrtkom. Naravno, nije teško pogoditi da je riječ o tvrtki Petra Pripuza. Taj je posao obavila njegova tvrtka Cezar, članica grupacije C.I.O.S. grupe, a Bandić je za to platio 7,5 milijuna kuna. A Pripuz, ne samo da je dobio novac, već je dobio i sirovine iz glomaznog otpada koje i ovako i onako njegova tvrtka prikuplja.

Natpis C.I.O.S na dresu Ivane Brkljačić

Prema podacima s njihove Internet stranice, C.I.O.S. d.o.o., mješovito hrvatsko-njemačko društvo čijih 51.43 posto udjela drži grupa Scholz AG iz Essingena, a 48,57 posto C.I.O.M. d.o.o. iz Zagreba, vodeća je regionalna tvrtka za skupljanje i primarnu preradu industrijskih otpadaka te unutarnju i vanjsku trgovinu. Osnovana je 1991. godine. U proteklih dvadeset godina prerasla je u vodeću grupaciju u regiji za skupljanje i recikliranje željeznog i čeličnog otpada, te ostalih otpadnih materijala s pretežno metalnom komponentom. Upravljaju s 24 povezana društva u regiji pa tako imaju reciklažne centre u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini te Albaniji, a zapošljavaju više od 1300 radnika. Godišnje obrađuju oko 700 tisuća tona metalnog otpada, a polovica toga otpada na Hrvatsku. U planu im je do 2015. doseći milijun tona. Osim bogate mehanizacije koja uključuje 100 bagera, 2000 spremnika za skupljanje metalnog otpada te više od 240 teretnih vozila, ključne lokacije C.I.O.S. grupe imaju izravan pristup željezničkim kolosijecima, što osigurava dostupnost međunarodnim tržištima i “zeleniji” transport. A koliko je točno duboka veza između Milana Bandića i Petra Pripuza teško je reći. Pripuz je s Gradom Zagrebom imao posla vezano uz određene zamjene i prenamjene zemljišta. Nacional je tako svojedobno pisao da je Pripuzu osigurano zamjensko zemljište na Jankomiru kada se selio iz bivše tvornice cementa u Podsusedu, gdje je svoje pogone izgradio bez dozvole. C.I.O.S.-u je tada plaćeno 55,5 milijuna kuna za zemljište, izgradnju nove transformatorske stanice, trošak preseljenja i zastoj u radu zbog preseljenja.

Zanimljiv je bio i Bandićev posao s izgradnjom dviju prometnica u zagrebačkom naselju Resnik, vrijednih 16 milijuna kuna, zbog čega se povećala vrijednost jedne parcele čiji je vlasnik bio direktor tvrtke Cinos iz Beograda, koja je u vlasništvu C.I.O.S.-a. Bilo je tu i raznih drugih zamjena zemljišta u poslovima s nekretninama za koje se ne može izravno dokazati da su povezani s Petrom Pripuzom, ali su zato povezani s ljudima bliskim njegovu bratu Zoranu Pripuzu, poznatom iz procesa suđenja “dečkima s Knežije”.

Posljednja akvizicija na relaciji Bandić-Pripuz ima sportsko-humanitarni karakter i svjedoči o osviještenosti Petra Pripuza za društveno važne teme. Naime, C.I.O.S. d.o.o. redovito stipendijama podupire desetak učenika i studenata, te daje donacije školama, programima interkulturalne razmjene i sportskim natjecanjima. Tako je nedavno naša poznata i cijenjena sportašica Ivana Brkljačić, koja je inače izabrana kao zastupnica u Gradskoj skupštini na listi Milana Bandića, na svom sportskom dresu osvanula s natpisom C.I.O.S.

Autor:7DNEVNO/ 28. veljače 2014
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.