fbpx

Bandić bolnici uzeo 10.8 milijuna eura, a nije sagradio Odjele

Autor: dnevno.hr

Kada je 2007. Grad od bolnice zatražio zahtjev za predaju građevinskog zemljišta bez naknade bolnica Sveti Ivan je Gradu ponudio dvije varijante: kupovinu zmljišta po tržišnoj cijeni ili preuzimanje zemljišta bez naknade uz obvezu da će Grad izgraditi tri nova Odjela.

Da nije bilo upozorenja Morane Paliković (HNS) i SDP-ovaca da se radi i sumnjivim poslovima, Psihijatrijska bolnica Sveti Ivan u Jankomiru jučer bi gradu Zagrebu darovala 10.000 m2 zemljišta vrijednog dva milijuna eura. Tako je Bandićev plan miniran na Skupštini, a iznerviran zagrebački gradonačelnik povukao svoje odluke, piše T-portal.

Naime, kada je 2007. Grad od bolnice zatražio zahtjev za predaju građevinskog zemljišta bez naknade ukupne površine 100.139 m2 (za javnu i društvenu namjenu, izgradnju predškolskih i stambenih objekata te prometnica), bolnica Sveti Ivan je Gradu ponudila dvije varijante: kupovinu zemljišta po tržišnoj cijeni ili preuzimanje zemljišta bez naknade uz obvezu da će Grad izgraditi tri nova Odjela: Odjel 6, Odjel 3 i Nabavno-skladišni objekt.

Bandić je pristao na drugu varijantu, ali naposljetku ipak zatražio samo 53.840 m2 uz preuzetu obavezu da će sagraditi Odjel 6. No, uskoro Bandić od bolnice traži preostalih 46.299m2 kao uvjet da će izgraditi spomenuti odjel, piše T-portal.


Izgradnja trgovačkog centra

Darivanje zemljišta koje je skinuto s današnje sjednice Skupštine trebalo je poslužiti za izgradnju četvorotračne ceste/Ulice Antuna Šoljana koja prolazi pored bolnice. No, sumnjivo je da tvrtka Eurohala pored bolnice planira sagraditi trgovački centar čime se nameće zaključak da je izgradnja ceste planira prvenstveno za potrebe centra. S Eurohalom Grad je još u siječnju ove godine sklopio Ugovor o financiranju uređenja građevinskog zemljišta i rješavanju imovinskog-pravnih odnosa.

Vlasnik Eurohala je arhitekt Tomislav Radnić koji je trenutno direktor u desetak tvrtki od kojih dio egzistira, a dio je ugašen. Jedna od ugašenih tvrtki je i Nixus gradnja koju je Radnić vodio s Ninom Đondićem. Đondić je pak prije tri godine tri godine zajedno s Bandićevim prijateljem Darkom Turopoljcem te Josipom Šarkom preko tvrtki Cirostratus, Kaktus i Drenovina kupovao jeftino poljoprivredno zemljište u Resniku koje je potom odlukama Gradskog poglavarstva prenamijenjeno u građevinsko.

T-portal navodi kako je na taj način uprava Milana Bandića omogućila Đoniću, Turopoljacu i Šarku zaradu od oko16 milijuna eura. U tri navedene tvrtke koje su bile upletene u aferu Resnik danas je jedini direktor Đondić. Prema navodima ovog portala tvrtka Eurohala je osnovana u svibnju 2008. i to samo dvadesetak dana prije nego li će grad i bolnica sklopiti ugovor o darovanju bez naknade 53.840 m2 građevinskog zemljišta koje danas vrijedi 10.8 milijuna eura.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.