Aktivisti ‘Zelene akcije’ optužuju gradonačelnika Milana Bandića da građanima dodatno povećava mjesečne račune

Autor: Dnevno

Aktivisti Zelene akcije optužili su gradonačelnika, Milana Bandića za kaos koji je nastao zbog neučinkovitog gospodarenja otpadom u Zagrebu. Nakon današnjeg prosvjeda održanog ispred Gradske uprave, aktivisti poručuju: “Razbacivanje silnih kanti za prikupljanje otpada po ulicama, neredovit odvoz, nedostatak nadzora i kontrole te nepravedna naplata u kojoj nije bitno koliko tko smeća proizvodi, ne čine funkcionalan sustav, već smišljeni kaos Bandićeve gradske vlasti.”

Smatraju da je cilj gradonačelnika Bandića okriviti građane za nepravilno odvajanje otpada da bi ih se potom dodatno opljačkalo, povećanjem mjesečnih računa. Najavljeni idilični sustav odvojenog prikupljanja otpada daleko je od stvarnog stanja, tvrde aktivisti. “U takvom sustavu kanti bez kontrole i redovitog odvoza, s naplatom koja ne poštuje zakonsko načelo ‘plati koliko baciš’, najviše su kažnjeni oni koji se trude odvajati i reciklirati”, rekao je Marko Košak iz Zelene akcije.

Građani su već pokazali da žele odvajati i reciklirati, ali onako kako to rade gradovi veći od Zagreba u kojima je sustav kontroliran, pravedan i poticajan. “Svatko bi trebao moći lako odvojiti otpad i biti siguran da ide na pravo mjesto”, ocijenio je Košak te istaknuo da Zagreb ovim sustavom neće dostići cilj recikliranja niti 50 % otpada do kraja 2020. godine.”

Istaknuo je da Grad stvara samo privid, da zbog minornih kupovina kanti moraju porasti računi građanima, jer se to može financirati iz fondova Europske unije. Plaćanje privatnicima za uporabu otpada, umjesto da prikupljeni otpad zbrinjava Grad u gradskim postrojenjima i na tome zarađuje, naveo je kao “dokaz nesposobnosti gradskih vlasti.”

“Upozoravamo da su sve okolišne, društvene i financijske štete, koje danas imamo, samo uvod u pravi kaos i drastična poskupljenja, ako Grad ne odustane od forsiranja ovakvog neučinkovitog sustava gospodarenja otpadom“, poručio je Košak.

 

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.