fbpx
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

ŽIVA SJEĆANJA I TRADICIONALNO HODOČAŠĆE: Priča o Gospi Vrpoljačkoj koja oslobađa od svih okova

Autor: dnevno.hr

Gospe od Vrpolja grada, oslobodi nas od svakoga jada!

U prastarom marijanskom svetištu Gospe Vrpoljačke, kojom se ponose žitelji Vrpolja i okolice, u srcu Šibenske biskupije i ove godine kao i sedam stoljeća dosad vjernici Šibenika i okolice hodočaste Gospi Vrpoljačkoj.

Kako je zabilježio don Krsto Stošić riječi iz narodne predaje, o hajduku Radojici kojega su Turci zatočili u blizini Knina – njega je, kako navodi legenda, od vješala spasila upravo „Gospa od Vrhpoljca“, a on joj je zauzvrat obećao „krunu skovati“. Kad je obećanja izvršio, zarekao se da više neće ni „hajdukovati“ nego samo čuvati svoje dvore i majku staru. „Okove je (Bukagije) crkvi darovao da svjedoče do sudnjega dana kako Gospa od Vrpolja grada oslobađa od svakoga jada“. Mogli bismo slobodno kazati kako po narodnoj predaji Gospa oslobađa od svih okova.

Don Krsto Stošić

Iako je po životnom pozivu bio svećenik, a ne povjesničar, o samom svetištu još piše:

„Crkva bl. Gospe Vrhpoljačke diže se na gorskoj kosi zvanoj Gorica, 11 kilometara daleko od Šibenika. Državna cesta siječe tu kosu i prolazi uz crkvu. Sa svetišta je divan pogled na skoro cijelo Donje Polje i Morinjsko more. Na toj uzdignutoj ravnici bijeli se poput golubice crkva bl. Djevice. U nekoj je svetoj samoći. (…) Daleko od zagušljive gradske buke, dalje od kuća sela, ovdje u pustinji podigla je Marija svoje prijestolje. Tu ona dijeli srebro, zlato i drago kamenje raznih milosti i slatke plodove svoje ljubavi pobožnim dušama.”

Slika Gospe Vrpoljačke odiše svetošću, blagošću i čistoćom

Don Krsto Stošić daje zapaženi prostor Gospinoj slici, on je opisuje kako „odiše svetošću, blagošću i čistoćom, kao da je radio slikar nebom nadahnut.“ Na velikom oltaru Gospe vrpoljačke 1922. godine nalazila se „novija slika, kopija stare, na ploči od žute mjedi. Kažu da je učinjena prije 60 – 70 godina. “Osim njenog izgleda, uz Gospinu sliku veže se i zanimljiva priča o tomu kako se prenosila u ratno doba, jer se u vrijeme rata s Turcima prenosila iz Vrpolja na sigurnije mjesto. Dok se ratovalo slika se nalazila u crkvi svetog Ivana u Šibeniku. Jedno vrijeme, Gospina slika nalazila se i na otoku Krapnju.

Njezina slika iz 1383. godine prikazuje Gospu u sjedećem položaju, u desnoj ruci drži Isusa kojega doji, a u lijevoj cvijet. Upravo po toj slici Majke Božje Vrpolje je bilo poznato sve do Drugoga svjetskoga rata. Štoviše, bilo je poznatije nego Sinj i okolna marijanska svetišta. Izvorno lijepa i prelijepa jer ju je radio slikar „nebom nadahnut“, kako zapisa don Krsto Stošić, na sebi nosi sve početne zanose i nade, svu vjeru i ljubav, sve strahove od svih neprijatelja roda hrvatskoga, te je odraz svih nevolja i muka.
Gospe od Vrpolja grada, oslobodi nas od svakoga jada 

Kronike bilježe, a još uvijek živa sjećanja govore o vjernicima koji su se iz Šibenika i drugih pravaca kretali u noćnoj tišini i pješice, često bosonogi, sa zavežljajima hrane i pića, voštanicama u rukama, da bi noć proveli u blizini njezina svetišta. A za blagdan u blizini njezina lika na oltaru uz koji će ostaviti svoje zavjetne darove i izreći svoje prošnje, zahvale i molitve.

Gospe od Vrpolja grada, oslobodi nas od svakoga jada!
Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.