Foto: Aleteia

ZGRADA JE PALA NA NJEGA, ALI NIŠTA MU NIJE! Svećenik ispričao kako ga je Marija spašavala od potresa!

Autor: Vjera

Čudesna priča svećenika dodirnula je Haiti

Otac Albert Cator bio je u kupaonici kad se dogodio strašan potres i potpuno ga uhvatio nespremnoh. U sjemeništu Mazenod Oblata Marije Bezgrešne, trokatnica u kojoj je živio na prvom katu doslovno se srušila na njega. Tada je na pomoć čekao više od pet sati.

Otac Albert Cator svaki dan provodi sate, pomalo traumatiziran, sjedeći u dvorištu, a misli su mu se neprestano okrenute događajima iz tog predvečerja uoči Velike Gospe 2021. godine kad je potres 7,1 po Richteru opet zatresao Haiti. U 62. godini života, priča je ovo koja je dirnula cijelu biskupiju Cayes. Treba li mu psihološka skrb? Njegov odgovor je jasan: “Molitva i podrška moje zajednice već su dovoljni.” Odlomak iz Biblije posebno ga je nosio kroz ovo iskušenje: “Zavapio sam, moj Gospodine, moj Bože.”

Svećenik, koji je slabovidan, bio je u kupaonici kada je čuo zaglušujuću buku i osjetio kako se cijela zgrada trese.

“Tri kata su se srušila”, kaže on, i “nasilno kretanje kupaonice odjednom me dezorijentiralo … Bez ovog kretanja nametnutog snagom potresa, imao bih poteškoća s preživljavanjem jer sam bio zarobljen pod masom betona, ali čudom, ispred otvora za zrak”, rekao je otac Cator koji objašnjava. “Tada sam shvatio da se ništa ne događa slučajno.”

Što se tiče spasilaca, s obzirom na rizike, mogli su ga iskopati samo golim rukama dok su ih redoviti naknadni potresi tjerali na povlačenje. “Ali kad su stigli do mene, svi potresi su čudesno prestali”, rekao je. “To je bila Marijina ruka”, zaključio je.

Ruševine – hrpa kamenja i prvi kat zgrade koji je zemlja doslovno progutala – svjedoče o nasilju ovog potresa.

No, već 2008. godine otac Cator je čudom preživio još jednu prirodnu katastrofu: poplavu. Taman kad se bojao da će ga voda usmrtiti i odnijeti, barijera je iznenada popustila i ispraznila kuću od vode i to u trenutku dok se voda napunila gotovo iznad njegove glave.




Dvije godine kasnije bio je u Port-au-Princeu tijekom razornog potresa u siječnju 2010. u kojem je poginulo 250 tisuća ljudi. Imao je već tada problema s hodanjem, a otac Cator uopće, ni danas ne može objasniti “kako se u trenutku potresa našao izvan crkve” kada je trebao služiti misu. On sam nije izašao, nego je kako svjedoči, čudom odnesen.

U međuvremenu, unatoč smanjenoj pokretljivosti i oslabljenom vidu, zahvaljuje Mariji, od srca i vjeruje da je upravo ona posrednica ovih milosti. Sjedeći kraj njega, njegov se nadređeni nada sve većem broju čuda za procvat vjere u Crkvi.

Aleteia




Autor:Vjera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.