Foto: Wikipedia

Žena koja je imala viđenje raja i pakla! Kroz čistilište ju je proveo arkanđeo Rafael! Svjedočila je čudima…

Autor: D.D.

Na današnji dan slavi se spomendan Svete Franciske Rimske, pravoga imena Francesca Bussa de Leoni. Bila je mističarka i redovnica benediktinka talijanska mističarka, asket i svetica Rimokatoličke Crkve, ali i majka šestero djece.

Rođena je 1384. u Rimu u obitelji plemenitih i bogatih roditelja. Još kao djevojčica obilazila je zajedno s majkom rimske bazilike, molila na grobovima svetih mučenika i dijelila milostinju mnogim siromasima. Franciska je željela postati redovnica, ali se po očevoj želji udala za plemića Lorenza de’ Ponzianija, zapovjednika papinskih četa, s kojim je bila u sretnom braku 40 godina i rodila šestero djece.

Bila je uzorna supruga i dobra majka. Pridružila se bratovštini Marijinih oblatkinja u Rimu, kasnije nazvanoj njezinim imenom, koju je osnovala 1425, zajedno s drugim pobožnim rimskim damama. Prvi samostan te družbe otvorila je 1433. godine.

Franciska je oživjela niz osobnih tragedija, među njima smrt muža i djece. Nakon toga se posvetila brizi za siromahe i bolesnike, žrtve epidemija i ratova. Osnovala je prvi rimski dom za napuštenu djecu.

Ova stroga pokornica bila je glasovita po svojim viđenjima, objavama, čudesima i duhovnim zanosima, bila je utjelovljenje poniznosti, poslušnosti, strpljivosti, ljubavi i vjere. Mnogo je molila, nosila kostrijet, jela samo povrće i obilazila kuće proseći milostinju za siromahe, zajedno s muževom sestrom Vannozzom.

Bila je promicateljicom pobožnosti Srcu Isusovu i anđelu čuvaru te molitve za duše u čistilištu. Prema zapisima njezina ispovjednika, svećenika Giovannija Mattiottija, doživjela je viđenja čistilišta, kroz koje ju je, prema Mattiottijevim zapisima, proveo arkanđeo Rafael. Također je imala viđenja raja, pakla i završetka Zapadnog raskola.

Za života su joj se u karitativnom radu pridužile brojne Rimljanke. Cijeli život je provela u Rimu, i to u razdoblju tzv. Zapadnog raskola i Avignonskog papinstva te borbi dviju moćnih rimskih plemićkih obitelji, Colonna i Orsini. I danas se štuje kao jedna od zaštitnica Grada Rima.
Posebnu pobožnost gajila je prema svom anđelu čuvaru, koji ju je vjerno pratio na njezinim putovanjima. Preminula je na današnji dan, 9. ožujka 1440, u svojem voljenom Rimu. Svetom ju je proglasio 1608. papa Pavao V. Zaštitnica je grada Rima, rimskih domaćica, benediktinskih oblatkinja, udovica, vozača, automobilista, motorista, taksista, laika, osoba kojima se rugaju zbog pobožnosti i mnogih naselja, župa i crkava.

Godine 1869. tijelo joj je ekshumirano i postavljeno u stakleni lijes za štovanje. Crkva u kojoj je pokopana neslužbeno se naslovljava i crkvom sv. Franciske Rimske.
Autor:D.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.