Žalosno je vidjeti biskupe i svećenike zaljubljene u novac

Autor: D.B.

Papa Franjo ne ostaje nikome 'dužan' pa je tako neki dan u propovijedi 'nagazio' biskupe i svećenike kojima je jako važan novac:

”Biskupi i svećenici trebaju pobijediti napast ‘dvostruka života’, Crkva je pozvana služiti, a ne da bude špekulantica. Čuvajmo se špekulanata, zaljubljenih u novac koji Crkvi nanose veliko zlo.

Postoje dvije vrste službenika, opisanih u liturgijskim čitanjima. O svetom Pavlu koji se posvema predao služenju; došao je u Rim gdje su ga neki njegovi izdali pa je završio u tamnici. Odakle mu je dolazila tolika hrabrost? Od Isusa Krista, a Pavao se hvalio služenjem, Božjim odabirom i snagom koju daje Duh Sveti. Služio je, upravljao, postavljao temelje, naviještajući Isusa Krista, nikad se nije zaustavljao da stekne povlašteno mjesto i vlast, da mu drugi služe. Bio je sluga da služi, a ne da bude služen.

Radostan sam, uvijek se ganem kada na ovu misu dođu neki svećenici i kažu mi: Došao sam pozdraviti svoje, jer sam već četrdeset godina misionar u Amazoniji. Ili kad mi neka časna sestra kaže: Već trideset godina radim u jednoj bolnici u Africi, ili pak kad sretnem neku časnu sestru koja trideset, četrdeset godina radi s invalidnim osobama u bolnici, uvijek nasmijana. To je služenje, to je radost Crkve – ići uvijek naprijed i darivati život. Pavao je činio upravo to – služio je.

Gospodin nam u Evanđelju predočava i sliku jednog drugog sluge, koji, umjesto da služi, čini da mu drugi služe. Čuli smo što je taj sluga učinio da ostane na svom mjestu. I u Crkvi ima takvih, oni se služe Crkvom umjesto da služe, da misle na druge, da postavljaju temelje. To su špekulanti, zaljubljeni u novac. Koliko smo vidjeli takvih biskupa i svećenika? Žalosno je to kazivati. Radikalnost Evanđelja i poziva Isusa Krista je: Treba služiti bez prestanka, ići naprijed, zaboravljajući na sebe. Ali postoji opasnost udobnog statusa: Postigao sam status i bez časti živim udobno, poput farizeja o kojima govori Isus da su po trgovima šetali da ih drugi gledaju.

To su dakle dvije slike. Dvije slike kršćana, svećenika, časnih sestara. A Isus nam u svetom Pavlu pokazuje uzor: Crkvu koja uvijek ide naprijed i veli nam da je to put. Naprotiv, ako je Crkva mlitava, zatvorena u sebe, ako je špekulantica, onda se za nju ne može reći da služi, da je u službi drugih, već da se drugima služi. Neka nam Bog udijeli milost koju je udijelio Pavlu, bar malo hrabrosti da uvijek idemo naprijed, odričući se vlastitih udobnosti, i neka nas izbavi iz napasti dvostruka života: Glumit ću slugu, a činit ću da mi drugi služe.”

Autor:D.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.