Foto: Guliver Images

Za crkveni vrh nema dileme: Ovo je 13 teških povreda ljudskog dostojanstva

Autor: Z.K.

Nakon pet godina priprema Vatikanski dikasterij za nauk vjere (DDF), kojim predsjeda argentinski kardinal Víctor Fernández, prefekt DDF-a i također autor kontroverzne deklaracije Fiducia supplicans, koja je izazvala podjele u Crkvi, objavio je novi dokument Infinite Dignitas, u kojem upozorava na 13 teških povreda ljudskog dostojanstva. U dokumentu koji je predstavljen u vatikanu nalazi se ovih 13 “ozbiljnih povreda” ljudskog dostojanstva, piše portal Vjera.hr. 

1. Drama siromaštva

“Jedan od fenomena koji najviše pridonosi uskraćivanju dostojanstva tolikih ljudskih bića je krajnje siromaštvo, povezano s nejednakom raspodjelom bogatstva”, navodi se u tekstu.

Nakon osude “rasipnog konzumerističkog superrazvoja”, deklaracija ističe da “ako su neki rođeni u zemlji ili obitelji u kojoj imaju manje mogućnosti za razvoj, moramo priznati da je to u suprotnosti s njihovim dostojanstvom, koje je potpuno isto kao kod onih koji su rođeni u bogatoj obitelji ili zemlji. “Svi smo odgovorni, iako u različitim stupnjevima, za ovu očitu nejednakost.”
2. Rat

“Nijedan rat nije vrijedan suza majke koja je vidjela svoje dijete osakaćeno ili mrtvo; Nijedan rat nije vrijedan gubitka života, pa makar to bio i jedan čovjek, sveto biće, stvoreno na sliku i priliku Stvoritelja”, ističe.

Nakon citiranja svetih papa Ivana Pavla II. i Pavla VI., deklaracija ukazuje da “intimni odnos koji postoji između vjere i ljudskog dostojanstva čini kontradiktornim zasnivanje rata na vjerskim uvjerenjima”.

3. Rad iseljenika

“Migranti su među prvim žrtvama višestrukih oblika siromaštva”, ističe se u tom smislu u tekstu i dodaje: “Ne samo da im je uskraćeno dostojanstvo u njihovim zemljama, već su i njihovi životi dovedeni u opasnost jer nemaju sredstva” za “raditi ili hraniti se.” Dokument također naglašava važnost njihove dobrodošlice.
4. Trgovina ljudima

U vatikanskom tekstu ističe se, po tom pitanju na koje se papa Franjo više puta osvrnuo, da je „sramota za naša društva koja se smatraju civiliziranima. “Izrabljivači i klijenti na svim razinama trebaju učiniti ozbiljan ispit savjesti pred sobom i pred Bogom!”

“Danas Crkva obnavlja svoj snažan poziv da uvijek brani dostojanstvo i središnje mjesto svake osobe, u poštivanju temeljnih prava, kako je istaknuto u njezinom socijalnom nauku, i traži da se prava doista prošire tamo gdje nisu priznata, posebno kod žena na svim kontinetima.”

5. Seksualno zlostavljanje

Dokument ističe da je pojava seksualnog zlostavljanja “rasprostranjena u društvu, pogađa i Crkvu i predstavlja ozbiljnu prepreku njezinu poslanju. Otuda njihova nepokolebljiva predanost okončanju bilo koje vrste zlostavljanja, počevši iznutra.”

6. “Nasilje nad ženama”

“Nasilje nad ženama je globalni skandal, sve više prepoznat”, ističe se u tekstu.

“Iako je jednako dostojanstvo žena priznato na riječima, u nekim zemljama nejednakosti između žena i muškaraca su vrlo ozbiljne, a čak i u najrazvijenijim i najdemokratskijim zemljama, konkretna društvena stvarnost svjedoči da žene često nisu prepoznate kao u jednakom dostojanstvu čovjeka”, dodaje.

U tom pogledu vatikanski dokument osuđuje pobačaj, poligamiju, “fenomen feminicida”; i predlaže ljubav prema Mariji kao način prepoznavanja i zahvaljivanja ženama.

Svećenik upozorio: Šire se dvije hereze o Kristovom uskrsnuću

7. Pobačaj

U tekstu se osuđuje da se trenutno „u slučaju pobačaja percipira difuzija dvosmislene terminologije, poput ‘prekida trudnoće’, koja nastoji prikriti njegovu pravu prirodu i umanjiti njegovu ozbiljnost u javnom mnijenju. Možda je ta ista jezična pojava simptom grižnje savjesti.”

U tom smislu, dokument precizira da je “pobačaj namjerno i izravno uklanjanje, kako god da se provodi, ljudskog bića u početnoj fazi njegova postojanja, koja ide od začeća do rođenja”.

8. Surogat majčinstvo

“Crkva se, također, postavlja protiv prakse surogatstva, kroz koju dijete, neizmjerno vrijedno, postaje puki objekt”, osuđuje dokument DDF-a u vezi s ovim pitanjem, također poznatim kao maternice za iznajmljivanje.

“Praksa surogat-majčinstva narušava, prije svega, dostojanstvo djeteta” i “dostojanstvo same žene koja je ili prisiljena na to ili se slobodno odlučuje podložiti”.

“Ovom praksom žena se odvaja od djeteta koje raste u njoj i postaje puko sredstvo u službi dobrobiti ili proizvoljne želje drugih”, stoji u priopćenju.

9. Eutanazija i potpomognuto samoubojstvo

O ovoj temi, vatikanski tekst upozorava da je “rasprostranjena ideja da je eutanazija ili potpomognuto samoubojstvo spojivo s poštovanjem dostojanstva ljudske osobe”.

“Suočeni s ovom činjenicom, moramo snažno potvrditi da patnja ne čini da pacijent gubi ono dostojanstvo koje mu je intrinzično i neotuđivo vlastito, već može postati prilika za jačanje veza međusobnog pripadanja i postajanje svjesnijim dragocjenosti onoga što svaka osoba je za cijelo čovječanstvo.”

Nakon poticanja na palijativnu skrb za bolesne, dokument podsjeća da “ljudski život, čak i u svom bolnom stanju, nosi dostojanstvo koje se uvijek mora poštovati, koje se ne može izgubiti i čije poštovanje ostaje bezuvjetno”.

“Pomaganje samoubojici da si oduzme život je, dakle, objektivan prekršaj protiv dostojanstva osobe koja to traži, čak i ako bi se time ispunila njegova želja”, upozorava.

10. Odbacivanje osoba s invaliditetom

„Svako ljudsko biće, bez obzira na stanje svoje ranjivosti, dobiva svoje dostojanstvo samom činjenicom da ga Bog želi i voli. Iz tih razloga treba, koliko je to moguće, poticati uključivanje i aktivno sudjelovanje u društvenom i crkvenom životu svih onih koji su na neki način obilježeni krhkošću ili invaliditetom”, stoji u tekstu.

Svećenik Hrvatima prenio proročanstvo Gospe: ‘Na ovaj se narod moj protivnik razbjesnio’

11. Rodna ideologija ili teorija

Željeti raspolagati sobom, kako propisuje rodna teorija, ne uzimajući u obzir ovu temeljnu istinu o ljudskom životu kao daru, ne znači ništa drugo nego prepustiti se starom iskušenju da ljudsko biće postane Bog i uđe u natjecanje s istinskim Bog ljubavi koji nam objavljuje Evanđelje”, upozorava dokument.

“Drugi aspekt o rodnoj teoriji je da nastoji poreći najveću moguću razliku između živih bića: spolnu razliku” između muškaraca i žena. “Ova konstitutivna razlika nije samo najveća zamisliva, nego i najljepša i najmoćnija”, dodaje.

12. Promjena spola

“Moramo zapamtiti da ljudsko tijelo sudjeluje u dostojanstvu osobe, budući da je obdareno osobnim značenjima, osobito u svom spolnom stanju. U tijelu se, zapravo, svaka osoba prepoznaje kao stvorenu od strane drugih, a kroz svoje tijelo muškarci i žene mogu uspostaviti odnos ljubavi koji je sposoban generirati druge ljude”, navodi se u tekstu.

U tom smislu, nastavlja on, “svaka operacija promjene spola, kao opće pravilo, nosi “rizik napada na jedinstveno dostojanstvo koje je osoba dobila od trenutka začeća.”

Ovdje se u tekstu navodi da se ne isključuje “mogućnost da osoba pogođena genitalnim anomalijama, koje su vidljive već pri rođenju ili se kasnije razviju, odluči primiti liječničku pomoć u cilju rješavanja tih anomalija. U ovom slučaju, operacija ne bi predstavljala promjenu spola u smislu koji se ovdje razumije.”

13. Digitalno nasilje

“Digitalno okruženje također je područje usamljenosti, manipulacije, iskorištavanja i nasilja, sve do ekstremnog slučaja mračnog weba”, skrivenog skupa internetskih stranica kojima se može pristupiti samo pomoću specijaliziranog preglednika.

U ovom trenutku dokument govori o internetskom zlostavljanju, pornografiji i kockanju.

Suočeni s tim opasnostima, ističe se u dokumentu, “potrebno je neprestano provjeravati vode li nas aktualni oblici komunikacije učinkovito prema velikodušnom susretu, iskrenoj potrazi za potpunom istinom, služenju, bliskosti s posljednjima, zadaći izgradnje općeg dobra.”

Autor:Z.K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.