fbpx
Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX

‘VOLIO BIH OTIĆI NA POLJUD I SLAVITI HAJDUKOVE NASLOVE’ Splitsko-makarska nadbiskupija dobila novog poglavara, Barišić otišao u mirovinu

Autor: Dnevno.hr/A.F.

Činom Papinog prihvaćanja odreknuća od službe splitsko-makarskog nadbiskupa i metropolita zbog navršene kanonske dobi, od petka 13. svibnja, mons. Marin Barišić postao je nadbiskup u miru, a dosadašnji koadjutor mons. Dražen Kutleša postao je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit te je preuzeo upravu Nadbiskupije, svečano je objavljeno u 12.00 sati u splitskoj katedrali sv. Dujma.

“Danas, na dan Gospe Fatimske, vam objavljujem da sam primio vijest iz apostolske nuncijature da je Sveti Otac papa Franjo današnjim danom prihvatio moje odreknuće od službe splitsko-makarskog nadbiskupa i metropolita zbog napunjene kanonske dobi. To znači da je od ovoga trenutka mons. Dražen Kutleša, dosadašnji nadbiskup koadjutor ipso facto postao splitsko-makarski nadbiskup i metropolit sa svim pravima i dužnostima dijecezanskog biskupa. Dujmov nasljedniče, nadbiskupe Dražene čestitam i Bog Vas poživio!“, kazao je Barišić, a objavila splitsko-makarska nadbiskupija.

Simbolično je predao biskupsko-pastirski štap nadbiskupu Kutleši. Predao je potom i druge biskupske insignije: biskupski prsni križ (pektoral nasljedni križ splitskih nadbiskupa a prvi ga je primio Kvirin Klemen Bonefačić kao dar krčkoga biskupa Mahnića) i nasljedni prsten. Istoga trenutka poslana je obavijest svim svećenicima, župama i samostanima u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji o ovoj Papinoj odluci.


Prisjetio se životnog puta

U svom emotivnom govoru nadbiskup Barišić se prisjetio svoga životnoga puta te se svima zahvalio. Uz to je zatražio i oprost ako je koga povrijedio. Na kraju svoga govora iznio je planove za budućnost. Budući da je iskreni navijač Hajduka istaknuo je da bi volio “opet otići na Poljud i slaviti Hajdukove naslove, nadamo se već ovoga mjeseca.” Svoj je govor završio čestitkom nadbiskupu Kutleši i molitvom da ga Bog po zagovoru svetoga Dujma čuva i blagoslovom prati.

Potom se prisutnima obratio splitsko-makarski nadbiskup Dražen Kutleša. Naglasio je da u Splitsko-makarsku nadbiskupiju dolazi kao “otac kojega je poslao Otac obitelji da upravlja njegovom obitelji“. Zahvalio je nadbiskupu Barišiću za upravljanje nadbiskupijom kao i za suradnju u biskupstvu na razini Crkve u Hrvata.

Nasljednici sv. Dujma

Splitsko-makarski nadbiskupi su nasljednici sv. Dujma, biskupa i mučenika, zaštitnika grada Splita i Splitsko-makarske nadbiskupije. Stoga je novi Dujmov nasljednik u pratnji nadbiskupa u miru odao počast i pomolio se pred moćima sv. Dujma, a vjernici su predvođeni đakonom otpjevali Pohvale svetom Dujmu kojega molimo da štiti našu mjesnu Crkvu s nadbiskupom našim Draženom.

Autor:Dnevno.hr/A.F.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.