“Vjerni sluga i savršeni prijatelj”

Autor: Marija Stipić

Bog joj je u objavi obećao da će joj poslati "vjernog slugu" i "savršenog prijatelja", što je Klaudije uistinu i bio. Potaknuo je pobožnu redovnicu da napiše svoja viđenja kako bi se svijetom moglo proširiti štovanje Presvetog Srca Isusova.

Rođen je na Svijećnicu 1641. godine, u Francuskoj. Školovanje je započeo u Vienni, zatim pohađa studij retorike i filozofije u Lyonu, a u dobi od 17 godina stupa u novicijat Družbe Isusove. Nakon studija teologije u Parizu, postaje poznati profesor te mu je čak bio povjeren odgoj sinova francuskog ministra financija. Po polaganju svečanih zavjeta u Družbi Isusovoj preuzima službu rektora u neznatnom gradiću Paray-le-Monialu. Mnoge je čudilo da čovjeka tako visokih kvaliteta šalju u maleni gradić, no prava je istina u tome što je tu živjela ponizna redovnica Margareta Alacoque, kojoj se u viđenjima objavljivao Gospodin. Bila je u velikoj tjeskobi i trebao joj je duhovnik. Bog joj je u objavi obećao da će joj poslati "vjernog slugu" i "savršenog prijatelja", što je Klaudije uistinu i bio. Potaknuo je pobožnu redovnicu da napiše svoja viđenja kako bi se svijetom moglo proširiti štovanje Presvetog Srca Isusova. Po nalogu poglavara, nakon godinu i pol, odlazi u London za propovjednika na dvoru vojvotkinje od Yorka. Bila su to teška vremena vjerskih razdora. Krajem 1678. godine Klaudije biva nenadano uhićen i klevetnički optužen da je umiješan u zavjeru protiv Engleske. Nakon zatvora, narušena zdravlja biva protjeran iz Engleske te se vraća u Paray-le-Monial gdje je 15. veljače 1682. završio svoj kratak ali vrlo intenzivan i plodan život.

Autor:Marija Stipić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.