Antonio Litterio/Wikimedia Commons

Znate li koji je ‘najreligiozniji hrvatski pjesnik’? Opjevao je gotovo sve blagdane, brojne događaje i svece!

Autor: IKA

Osvrnuvši se na obilježavanje lika i djela hrvatskoga književnika Vladimira Nazora, svećenik Gospodnetić istaknuo je kako je prosvjetno-kulturna manifestacija poticaj na promišljanje o razlozima zahvalnosti prema važnim osobama i onome što su učinile u prošlosti

U povodu 22. obljetnice prosvjetno-kulturne manifestacije “Nazorovi dani 2017.” koja se pod pokroviteljstvom Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskoga sabora održava 26. i 27. svibnja u Postirima na otoku Braču, u petak 26. svibnja u tamošnjoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja služena je misa zadušnica za hrvatskog pjesnika Vladimira Nazora. Misu je služio viši savjetnik pri Nacionalnom katehetskom uredu HBK za župnu katehezu i župnik u Pučišćima mr. Pavao Gospodnetić u zajedništvu s domaćim župnikom Jurom Martinićem. Na misi su nazočili ravnateljica Osnovne škole Vladimira Nazora iz Postira prof. Simona Fabijanović, zatim brojni učitelji i učenici te ostali uzvanici. “Spomen na pjesnika Vladimira Nazora ima dvostruko značenje: s jedne strane, obilježavajući spomen na njega, zahvaljujemo Bogu za njegov život, a s druge strane, molimo za njegovu dušu i oproštenje njegovih grijeha”, rekao je mr. Gospodnetić, uvodeći u misu kojom je započeo bogat i sadržajni program te prosvjetno-kulturne manifestacije.

Osvrnuvši se na obilježavanje lika i djela hrvatskoga književnika Vladimira Nazora, svećenik Gospodnetić istaknuo je kako je prosvjetno-kulturna manifestacija poticaj na promišljanje o razlozima zahvalnosti prema važnim osobama i onome što su učinile u prošlosti. “Kao najreligiozniji hrvatski pjesnik Vladimir Nazor ima veliko značenje za hrvatski jezik i književnost te našu prošlost. U svojim pjesmama opjevao je gotovo sve blagdane, brojne događaje i svece. Osim toga, možemo biti zahvalni i na tome što je Vladimir Nazor ime Postira učinio poznatijim”, rekao je mr. Gospodnetić. Podsjetivši na svetopisamski ulomak o Pavlovu propovijedanju u Ateni i njegov naviještaj o nepoznatome Bogu, potaknuo je okupljene na važnost otvorenosti i predanja Bogu kroz hod u vjeri. “Možemo biti zahvalni da nas jedan pjesnik uči kako ne smijemo banalizirati i pojednostavljivati veliku povijest Božje objave u svijetu. Bog je uvijek otajstvo i dijelom nepoznat. Pozvani smo zato osluškivati Sveto pismo i nauk Crkve kako bi nam u prijateljevanju s vjerom Bog bio više poznat, a manje nepoznat. Pozvani smo diviti se otajstvenom i nepoznatom”, poručio je predvoditelj liturgijskoga slavlja. Sudionicima je zaželio da kroz obilježavanje manifestacije “Nazorovi dani” otkrivaju ono duboko ljudsko što ih može dovesti do Boga.

Molitvenome skupu prethodilo je polaganje vijenca i cvijeća na bistu i rodnu kuću toga hrvatskoga književnika. Cvijeće je pred Nazorovu bistu položio učenik 8. razreda Antonio Matulić, najbolji učenik tamošnje osnovne škole u školskoj 2016./2017. godini, kojemu će na završnom svečanom programu 27. svibnja u 16 sati biti dodijeljena nagrada u Pastoralnomu centru Sveti Josip. Učenici te bračke škole izveli su, zatim, prigodni program “U spomen Nazoru” isprepleten od recitacija, pjesme i folklora. U prostorima škole predstavljen je zbornik učeničkih radova “Sunčeva carevina II” koji donosi radove nastale u osnovnim i srednjim školama u razdoblju od 2002. do 2015. godine. U objavljenim djelima učenici su kao i u prvome zborniku nadahnuće pronašli u djelima Vladimira Nazora, a najuspješniji literarni radovi i njihovi mentori tradicionalno nastupaju na završnom programu prosvjetno-kulturne manifestacije s dodjelom nagrada. O zborniku su govorili ravnateljica Škole prof. Fabijanović, zatim školska knjižničarka Sanja Nejašmić i knjižničarka Osnovne škole u Pučišćima Marijana Kličinović. Program su obogatile bivše učenice škole čitajući izabrane literarne radove.

Desk

Desk

Autor:IKA
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.