Yoga nam se uvlači u odgojni i obrazovni sustav, brine li to koga?

Autor: D. B.

Već smo u više navrata upozoravali da yoga nije obična tjelesna aktivnost već puno više od toga, pa evo i ovom prilikom želimo upozoriti na to. Yoga dolazi iz samog srca hinduizma i od njega se ne može odijeliti. Vježbajući yogu ulazi se u duhovni svijet iz kojega je vrlo teško izaći van a to nije svijet Presvetog Trojstva i Njegovih anđela - Boga objavljenog u Bibliji. Pa tko onda vlada u tom duhovnom svijetu? O tome malo kasnije.

Evo kako je jedan yogin naše gore list opisao jedno duboko spiritualno iskustvo vježbajući yogu.      

“Meditirao sam na čistu svijest. Odjednom, osjetio sam kako iz neke meni dotad nepoznate dimenzije u moju dušu i tijelo ulazi ‘vrlo moćna i visoko inteligentna energija’, odnosno ‘energetsko biće’. To biće je samim svojim prisustvom snažno pojačalo moju, u tim godinama već probuđenu, Kundalini, a zatim se počelo događati ‘čudo’, o kakvom na žalost (ili na sreću) većina čona u našem čonstvu niti ne sanja. Nekoliko minuta ta je inteligentna energija vodala moju Kundalini Šakti kroz različite nadije od čakre do čakre, redoslijedom koji je bio isuviše komliciran da bih ga ja u to vrijeme mogao racionalno objasniti. Već navikao na različite posjete iz duhovnog svijeta, čak i pri punoj fizičkoj svijesti, samo sam se primirio i smjerno pratio što se događa, bez ijednog, bilo duševnog, bilo tjelesnog, pokreta. Tu divnu božansku silu nisam ni na koji način htio omesti u njezinom radu. Znao sam svim svojim bićem kako je to za dobro svijeta, te da kao takvo nema neke posebne veze s mojom osobnošću.”

Da ponovimo i ovo. Kundalini yoga, kažu sami praktikanti, sadrži vježbe koje čiste astralno tijelo, čime se aktivira i povećava životna energija (prana), te harmoniziraju, otvaraju i razvijaju čakre. Kundalini energija je duhovna energija ili moć, simbolično prikazana uspavanom, sklupčanom zmijom u baznoj čakri, koja se aktivira u određeno vrijeme, postupno ili naglo. U indijskoj mitologiji Kundalini je prikazana kao Shakti-snaga, koja se u krunskoj čakri ujedinjuje s ‘bogom’ Shivom koji je ekvivalent sotone u kršćanstvu.

Nažalost, mnogi Europljani od kojih su mnogi i kršteni odlaze u istočnjačke religije, ne shvaćajući što su ostavili iza sebe. A ostavili su Isusa Krista i spasenje koje On nudi i koje ne može dati nikakva tehnika, nikoji yogin ma kakve moći imao. Te moći koje oni nazivaju ‘božanske sile’ nisu ništa drugo nego li opsjene sotone a sada nam se yoga pomalo uvlači i u odgojni i obrazovni sustav! Možda se osvijestimo kad u vrtiće stignu separei, jedni iza kojih će klinci moći ‘istraživati svoje tijelo’, drugi iza kojih će vježbati yogu?! U new-age državama to već ide ruku pod ruku, a pomalo kuca i na naša vrata. Brine li to koga?

Prati VJERU na FB!

Autor:D. B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.