OVO JE TAJNA HRVATSKOG NARODA I po ovome smo jedinstveni u svijetu!

Autor: Vjera

Veliko obećanje pape Hrvatima koje se ostvarilo!

Prihvaćanjem kršćanske vjere, Hrvati su potpisali 680. proturatni ugovor sa Svetom Stolicom. U najstarijem proturatnom ugovoru u svjetskoj povijesti, Hrvati su obećali papi nešto jedinstveno; da ni s kim neće prvi zaratiti, da tuđe zemlje neće osvajati, nego da će samo svoje braniti. Za uzvrat, papa Agaton obećao im je da će Bog Hrvata uvijek biti s njima kad budu napadnuti.

Bizantinski car Konstantin Porfirogenet, koji je bio suvremenik hrvatskog kralja Tomislava u svome djelu „De administrando imperio“ piše: „Hrvati poslije krštenja postaviše vlastoručni ugovor te se tvrdom i nepokolebljivom vjerom zakleše sv. Petru da nikada neće provaljivati u tuđe zemlje niti ondje ratovati, već da će radije živjeti u miru sa svima koji to budu htjeli. A od pape su za to dobili molitvu (obećanje) da će se za njih boriti i na pomoć im biti Bog Hrvata, kadgod drugi narodi provale u hrvatsku zemlju i ratom ih uznemire, a Petar, učenik Kristov, obdarit će ih pobjedom.“

Povijest je potvrdila da je tako i bilo. Hrvati su u svijetu poznati kao pobjednici. Uvijek osvajani, a nikada do kraja osvojeni, što je rezultiralo i samostalnom Hrvatskom stvorenom doslovce s krunicom, a ne s oružjem u rukama. Osvajanje Hrvatske opet se nastavlja, domovina nam je ugrožena, možda i više nego ikad prije u povijesti ali i dalje bi smo se trebali pouzdati u obećanje nepobjedivosti pape Agatona, te moliti obećanu nam pomoć.

I doista možemo biti ponosni jer u slavnoj i dugoj hrvatskoj povijesti, Hrvati nikada nisu bili osvajači na tuđe zemlje, nego su uvijek poštovali zakletvu i ostali ‘svoj na svome’ i ‘svoj za svoje’, ako izuzmemo našu vojsku u NATO operacijama, danas.


Autor:Vjera
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.