Komentar tjednih događanja: Burno u EU, ništa manje niti u Hrvatskoj

Autor: Luka Popov

Čude se neki mediji zašto je tako malo pitanja o gospodarstvu, a tako puno u zdravstvenom odgoju. Pa i Stanković se u svom tv-šouu čudom čudi izjavi don Damira Stojića da postoji nešto važnije od gospodarstva. Tako to biva kada se Božje zapovijedi okrenu naopako, pa na prvom mjestu dolazi briga o materijalnim dobrima, a na zadnjem Bog i obveza da mu se služi.

Završila je molitvena osmina za jedinstvo kršćana. Bila je to lijepa prigoda da kao katolici zahvalimo Bogu na milosti što nas je pozvao da mu služimo u jedinoj Crkvi koju je utemeljio Isus Krist. Ali i da se prisjetimo da iako je protestantizam hereza, nisu svi protestanti heretici; iako su pravoslavne Crkve u shizmi, nisu svi pravoslavci shizmatici. „Tko je mudar neka o svemu tome razmišlja“ (Ps 107,43).

Dok je u Zagrebu odjekivala i treća eksplozija u seriji koja se, prema riječima ministra Ranka Ostojića, nipošto ne smije okarakterizirati kao teroristički napad, u splitskom sjemeništu bačena je dimna bomba. Počinitelj i motiv ostaju nepoznati. Doduše, mašte u špekulacijama ne manjka: tako naš mjesni herezijarh smatra da su sjemeništarci sami na sebe bacili bombu kako bi privukli pozornost.

Glavnim gradom Francuske širi se smrad sumpora koji podsjeća na trula jaja. Neke možda podsjeća i na jedan biblijski događaj kojim dominira sumpor… posebno u kontekstu nedavnog milijunskog prosvjeda protiv uvođenja tzv. istospolnih „brakova“ u francusko zakonodavstvo, i javni istup uglednog francuskog pravnika Jean-Dominique Bunela koji je u izjavi za Le Figaro izrazio oštro protivljenje mogućnosti da istospolni parovi posvajaju djecu. Izjava ima tim veću težinu što je sam Bunel dijete koje je odgojio lezbijski par.

Međunarodna organizacija rada javlja da će ove godine broj nezaposlenih u svijetu prvi put premašiti brojku od 200 milijuna. Naše agencije istovremeno izvještavaju da Hrvatsku u prosjeku godišnje napusti oko 85.000 obrazovanih mladih ljudi, odlazeći doslovno trbuhom za kruhom. Rješenje se traži svugdje osim na jedinom mjestu gdje se može naći – socijalni nauk Katoličke crkve. Ili barem pročitati što su još prije 100 godina pisali genijalni umovi Chestertona i Belloca, kojima ovakav razvoj stvari ne bi bilo nimalo iznenađujući.

Ponedjeljak je bio prvi dan škole, ujedno i prvi dan semestra u kojemu je predviđena sustavna indoktrinacija djece pseudoznanstvenom rodnom ideologijom, uz kinsijevski model erotizacije djece od trećeg razreda osnovne škole. U istom tjednu, Vlada donosi plan rasprodaje javnih dobara, pod kičastim imenom Zakona o strateškim investicijama. U isto vrijeme krov na Saboru puca pod težinom snijega. Nemojte poslije reći da niste bili upozoreni.

Ministar Jovanović je i dalje odlučan da djeci oduzme djetinjstvo. Najprije program koji predviđa da se djeca od osme ili devete godine života uvode u svijet odraslih, svijet kontracepcije, masturbacije, prostitucije i pornografije; a onda i odluka da će se za upis u srednje škole gledati ocjene od petog do osmog razreda. I tako je službeno odredio granicu gdje prestaje djetinjstvo i počinje nemilosrdna borba za opstanak u konkurentskom ozračju: peti razred osnovne škole.

Slovenci nas i dalje ucjenjuju ulaskom u EU. Ne sviđa im se, kažu, što Hrvatska polako ali sigurno dobiva spor protiv Ljubljanske banke. U isto vrijeme britanski premijer najavljuje referendum u kojem će Britanci glasovati žele li izaći ili ostati u EU. Za sada ankete pokazuju da žele izaći. Kao i uvijek u povijesti, Hrvatska dolazi baš u pravo vrijeme.




Ljubitelji sporta mogli su doživjeti cijeli spektar emocija prateći rukometno svjetsko prvenstvo. Koliko god je pobjeda nad Francuzima bila slatka, toliko je poraz od Danaca bio gorak. Pa ipak, i na ovom prvenstvu smo pokupili medalju. Treću ove godine. Bravo, momci – tako se to radi!

U Saboru smo gledali još jednu predstavu zvanu „aktualni sat“ gdje je naš premijer još jednom pokazao sposobnost pobjeđivanja u dječačkim prepirkama. Usput je uspio i optužiti Katoličku crkvu da širi laži i dezinformacije. „I razgnjevi se Zmaj na Ženu pa ode i zarati se s ostatkom njezina potomstva“ (Otk 12,17). Čude se neki mediji zašto je tako malo pitanja o gospodarstvu, a tako puno u zdravstvenom odgoju. Pa i Stanković se u svom tv-šouu čudom čudi izjavi don Damira Stojića da postoji nešto važnije od gospodarstva. Tako to biva kada se Božje zapovijedi okrenu naopako, pa na prvom mjestu dolazi briga o materijalnim dobrima, a na zadnjem Bog i obveza da mu se služi.

Sve ovo malo je važno trojici policajaca koja su ovaj tjedan počinila samoubojstvo i tako prije vremena došla pred sud Lica Božjega. Requiem aeternam dona eis, Domine.




Autor:Luka Popov
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.