fbpx
Ilustracija

IZVANREDNA VIJEST! Crkva donijela konačnu odluku o cjepivima poveznim s abortusom!

Autor: Vjera

Stiglo službeno stajalište Crkve

“Moralno je prihvatljivo primati cjepiva protiv Covid-19 koja su koristila stanične linije pobačenih fetusa u svom istraživanju i proizvodnom procesu.”
Zbog situacije s trajnom pandemijom, „sva cjepiva koja su prepoznata kao klinički sigurna i učinkovita mogu se koristiti mirne savjesti sa sigurnim znanjem da uporaba takvih cjepiva ne predstavlja formalnu suradnju s pobačajem zbog stanica korištenih u proizvodnji cjepiva. ”
Vatikanska Kongregacija za nauk vjere dala je ove izjave u bilješci koju su potpisali prefekt, kardinal Luis Ladaria i tajnik, nadbiskup Giacomo Morandi. Papa Franjo tekst je izričito odobrio 17. prosinca i objavio u ponedjeljak.

Ovaj dokument, koji je objavljen jer se mnoge zemlje pripremaju za provedbu cijepljenja, autoritativno intervenira kako bi razjasnio sumnje i pitanja koja su proizašla iz ponekad kontradiktornih izjava na tu temu.

Kongregacija za nauk vjere kaže da ne “namjerava prosuđivati ​​sigurnost i djelotvornost” postojećih cjepiva protiv Covid-19, za što su odgovorni biomedicinski istraživači i agencije za lijekove. Umjesto toga, kongregacija se fokusira na moralne aspekte primanja cjepiva razvijenih pomoću staničnih linija iz tkiva dobivenog od dva fetusa koji su pobačeni 1960-ih.

Uputa ‘Dignitas Personae’, koju je odobrio papa Benedikt XVI., istaknula je da „postoje različiti stupnjevi odgovornosti“, jer „u organizacijama u kojima se koriste stanične linije ilegalnog podrijetla, odgovornost je onih koji donesu odluku o njihovoj uporabi, a to nije ista odgovornost kao i kod onih koji nemaju glasa u takvoj odluci.”

Stoga, tvrdi bilješka objavljena u ponedjeljak, “kada nisu dostupna etički besprijekorna cjepiva protiv Covid-19″, moralno je prihvatljivo primati cjepiva Covid-19 koja su u svojim stanicama koristila stanične linije pobačenih fetusa u procesu istraživanja i proizvodnje”, javlja vaticannews
 

Autor:Vjera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.