screenshot/YouTube

‘Čudni’ detalji u serijalu filmova Sam u kući: Jeste li primijetili OVO?

Autor: D. B.

Malo je filmova koji su uspjeli okupiti mnoštvo čitavih obitelji, 'i staro i mlado' oko malih ekrana, kao što je to pošlo za rukom serijalu Sam u kući.

U ovom osvrtu zadržati ću se na prva dva dijela koje je radila ista glumačka postava. Mnoštvo komičnih gegova, duhovitih dijaloga i nevjerojatne otpornosti ljudskoga tijela na svakojaku destrukciju, nećete naći u tim količinama nigdje drugdje. Obzirom da je radnja smještena u Badnju večer, televizije serijal emitiraju, logično oko Božića. I tako iz godine u godinu. U izvrsno ispričanoj priči o dječaku koji se hrabro usprotivio, doduše blesavim provalnicima, s pokojom dobrom i plemenitom porukom kao kad Kevin u 1. dijelu predlaže djedici da se pomiri sa sinom i ženi skitnici u 2. dijelu da ‘upotrebljava’ srce, nalaze se i neki ‘čudni’ detalji.

Navedimo neke:

– U 1. dijelu sva očajna Kevinova majka izjavljuje da bi prodala dušu vragu samo da može ponovo biti sa sinom. Ne možemo se oteti dojmu da je umjesto toga rekla da će tjedan dana postiti i moliti na golim koljenima ako pronađe dijete, što bi bilo kršćanski, a da time ne bi ‘ubilo’ radnju. Ili je mogla reći da će dubiti na trepavicama ili te rečenice jednostavno nije niti trebalo biti i film bi se svejedno vrtio dalje. No, čini se da ova rečenica ipak nije ovdje slučajno.

Desk

-U 2. dijelu je toga još i više, osim već spomenutih pretjerivanja u destrukciji nad ‘blesanima’, četiri cigle kojima Kevin pogađa glavu onog visokog provalnika je stvarno previše čak i za komedije.

Desk

-Zanimljivo je da trgovina, koja je trebala biti pokradena na Badnjak, vrvi djedovima božićnjacima, jednorozima i vilenjacima, a ne recimo jaslicama s malim Isusom.

trgovina

-Kevin i njegova majka nalaze se u Rockefeller centru kod bora kojemu se dječak moli, a ne Bogu!?

-Na vrhu toga bora nalazi se crvena zvijezda petokraka!

bor

ZAKLJUČAK: U tim filmovima nema Isusa, nema Boga, ali ima neviđene destrukcije nad čovjekom – Božjim stvorenjem, ima potencijala za ‘ugovor s vragom’, ima mitoloških bića, poganske molitve stvorenju (boru), tu je i petokraka, pogansko-sotonistički simbol koji kao da na samom kraju otkriva ‘karte’ za one koji ‘imaju oči da vide i uši da čuju’.

Tako to ide, malo po malo, dok narod potpuno ne otupi pa postane normalno čestitati, ne Blagoslovljen Božić, već XMAS. Pitanje je što je sljedeće?

Autor:D. B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.