Flickr

Vjera i molitva u obitelji! ‘Još uvijek naglas molim molitve što sam ih kao dijete naučio od svoje majke’

Autor: I.A.

Odgovori na tri važna pitanja

“Što je obitelj?” pitao je papa Franjo i potom odgovorio, “među svim problemima koji je pritišću i medu svim svojim potrebama, obitelj je prije svega “centar ljubavi”, u kojem Vlada zakon poštovanja i zajedništva i koja je u stanju oduprijeti se pritisku manipulativnih i dominantnih svjetskih “moćnih centara”.

Kako obitelj može postići to? Josemaria Escriva govori o vjeri u obitelji i zajedničkoj molitvi, o važnosti molitve u obitelji i za obitelj.

“Kada bih ja trebao davati savjete roditeljima, rekao bih im iznad svega, pustite da vam djeca vide kako se trudite živjeti u skladu sa svojom vjerom. Nemojte se zavaravati: oni sve vide, od svojih najranijih godina i svemu sude. Neka vide da vam Bog nije samo na usnama, već i u vašim djelima; da se trudite biti vjerni i iskreni i da se volite i da volite njih.”

Pročitajte odgovore svetog Josemarie Escrive o vjeri i molitvi u obitelji:

Kako u obitelji pokazati vjeru?

Vrline vjere i nade [vide se] u mirnom suočavanju sa svim velikim i malenim problemima koji se pojave u svakoj obitelji te u ustrajnosti u ljubavi i entuzijazmu s kojom ispunjavaju svoje dužnosti.

Tako prakticiraju vrlinu milosrđa u svim stvarima. Uče nasmiješiti se i zaboraviti na sebe kako bi pozornost poklonili drugima. Muž i žena će se slušati i slušat će svoju djecu, pokazujući im da ih stvarno vole i da ih razumiju. Zaboravit će male nevažne razmirice koje bi sebičnost mogla podići u velike razmjere. S ljubavlju će služiti u svim malenim detaljima koji sačinjavaju svakodnevni obiteljski život.




Koliko je molitva važna za obitelji?

Mislim da je to najbolji način davanja kršćanskog odgoja. Pismo nam govori o ranim kršćanskim obiteljima koje su iz svjetla Evanđelja dobivale novu snagu i novi život. Sveti ih Pavao naziva ‘kućnim Crkvama’ (1.Kor 16:19).

Iskustvo pokazuje da u svim kršćanskim okružjima veliko dobro proizlazi iz ovog naravnog i nadnaravnog očitovanja života pobožnosti u toplini doma. Djeca uče Boga staviti na prvo mjesto svojim ljubavi. uče na Boga gledati kao na svoga Oca i na Mariju kao na Majku i uče moliti po primjeru svojih roditelja. Tako možemo vidjeti kako divan apostolat provode roditelji i kako je njihova dužnost živjeti potpuni kršćanski život molitve kako bi svoju ljubav prema Bogu prenijeli svojoj djeci, a to je često puno više od jednostavnog naučavanja.




Trebaju li obitelji zajedno moliti?

Običaji su različiti od mjesta do mjesta, ali mislim da bi uvijek trebalo ohrabrivati pojedine oblike pobožnosti koje obitelj može zajedno činiti jednostavno i prirodno.
Kako to činit? Imamo izvrstan primjer u nekoliko kratkih dnevnih religijskih običaja koji su se oduvijek živjeli u kršćanskim domovima i za koje smatram da su prekrasni: molitva prilikom jela, jutarnje i večernje molitve, Krunica…

To je način kako osigurati da se Boga ne smatra strancem kojeg odemo jednom tjedno posjetiti u crkvi. Vidjet ćemo ga i ponašati se prema njemu onako kako i treba, ne samo u crkvi već i kod kuće, jer Gospodin nam je rekao, „Gdje su dvoje ili troje u moje ime sabrani, tu sam i ja među njima.“ (Mat 18:20).

Još uvijek naglas molim molitve što sam ih kao dijete naučio od svoje majke, i izgovaram ih sa zahvalnošću i ponosno. Približavaju me Bogu i tako osjetim ljubav kojom sam učio svoje prve kršćanske korake. I dok Bogu prikazujem dan koji počinje, ili mu zahvaljujem za dan koji je završio, molim ga da u nebu poveća sreću onih koje posebno volim i da se zajedno ujedinimo zauvijek.

Autor:I.A.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.