VIZIJA DON BOSCA: Đavao uzicom stezao mladića oko vrata!

Autor: Vjera

Pravilna sveta ispovijed nešto je što đavao uvijek pokušava spriječiti!

Početkom travnja 1869. don Bosco je pripovijedao jedan svoj san.

– Nalazio sam se pred vratima svoje sobe i dok sam ulazio, pogledao sam časak naokolo i nađoh se u crkvi usred velikoga mnoštva dječaka koji su se pripremali za Ispovijed. Mnoštvo je opkoljavalo moju ispovjedaonicu i čekalo na me. Započeo sam ispovije­dati. Ali videći toliko mnoštvo, ustao sam da potražim kojeg svećenika za ispomoć. Najednom sam mjestimično primijetio dječake s uzicom na vratu, koja im je stezala grlo.

– Čemu ta uzica? – pitao sam ih. – Skinite je! Nisu mi davali odgovora već su me nepomično gledali.

– Hajde, pokreni se i skini to uže! – dobacio sam jednom dječaku. Dječak krene i reče mi: – Ne mogu je skinuti! Ima netko odostraga koji je drži. Dođi i pogle­daj! Okrenuo sam se i pažljivije promotrio ono mnoštvo dječaka. Iza mnogih leđa pokazivala su se dva golema roga. Prišao sam malo bliže da bih bolje vidio. Obilazeći iza leđa dječaka, ugledao sam gadnu životinju sa strašnom gubicom. Neman je bila slična golemoj mački s dugim rogovima. Ona je vukla zamku. Htio sam pitati tu nakazu tko je i što radi, ali ona je samo oborila gubi­cu nastojeći sakriti je među pandžama. Tada sam rekao jednom dječaku:

– Ej, ti, pođi u sakristiju i donesi mi posudu s bla­goslovljenom vodom!

Dječak se brzo vratio s blagoslovljenom vodom. Budući daje svaki dječak imao iza leđa po jednu ne baš dražesnu životinju, uzeo sam škropilo i zapitao jednog mačka:

– Reci mi, tko si? Životinja me pogledala prijetećim pogledom, raširila njušku, zaškripala zubima i zatim se skupila kao da bi se htjela baciti na mene.
– Reci mi brzo što radiš tu, gadna životinjo!? Bjesni koliko hoćeš, ja te se ne bojim. Vidiš li? Dobro ću te oprati ovom vodom.
Životinja me promatrala sva naježena. Zatim se počela savijati te su joj zadnje noge doticale vrat. Po­novo se htjela baciti na mene. Pomno sam promatrao i opazio u njezinoj šapi tri zamke.

– Daj, kaži mi, što tu radiš? Što označuju te zamke?
– Zar ti ne znaš? Ja tu stojim i s ove tri zamke stežem dječake kako bi se slabo ispovijedali. S njima vodim u propast devet desetina ljudskih sinova.

– Pa kako? Na koji način?
– Oh. To ti ne ću reći! Ti bi to rekao dječacima.
– Ali, baš sam znatiželjan što znače ove tri zamke. Govori, inače ću ti naravnati leđa blagoslovljenom vodom!
– Za ljubav… Pošalji me u pakao, a ne bacaj na me onu vodu.

– U ime Isusa Krista, govori, dakle! Neman se počne strašno savijati i odgovori:

Prvi način kako stežem ove zamke jest što navodim dječake da zataje svoje grijehe u Ispovijedi.

– A drugi?

– Drugi,… natjeram ih na Ispovijed bez kajanja.
– Treći?

-Toga ti ne ću reći!
– Kako? Ne ćeš mi to reći? Odmah ću te obliti s blagoslovljenom vodom.
– Ne, ne, ne ću govoriti! – Zatim se stane strašno derati: – Pa kako to, zar ti nije dosta? Ta već sam ti previše rekao! … – Neman je i dalje bjesnila.
Ponavljajući prijetnju: – inzistiram, reci! – digao sam ruku. Tada iz njezinih očiju sijevne plamen, a nakon toga procuriše kapljice krvi. Konačno reče:

– Treće je da ne stvaraju čvrste odluke i ne izvršavaju ispovjednikove savjete. Gledaj kakvu korist imaju dječaci od Ispovijedi. Želiš li znati koji su tvoji dječaci u mojim zamkama, pogledaj kako se popravljaju!
– A zašto skrivaš te čvorove dječacima iza leđa?
– Da me ne bi vidjeli i da ih lakše privučem u svoje kraljevstvo.
– Gadna životinjo! – povikao sam drugi put. Dok sam je htio pitati o drugim stvarima i zapovjediti joj neka mi otkrije na koji način bi se odstranilo ovo veliko zlo, te kako bi se mogle osujetiti ove đavolske spletke, sve ostale strašne mačke počeše muklo tuliti. Zatim je provalio njihov bijes i pomamno se baciše na onoga koji je govorio… Promatrajući tu tučnjavu i videći da ne mogu više ništa korisnoga izvući iz ovih životinja, podigoh škropilo i, koliko je bilo moguće bolje, poškropih blagoslovlje­nom vodom sve njih i na sve strane. Uza strašnu buku, sve se one nakaze u naglom bijegu razbježaše. Od te se buke probudih. Jedna poslovica kaže: Dobar se savjet prima i od vraga. Ovdje je vrag don Boscu dao savjet koji nam mora koristiti: Gledaj kakvu korist imaju dječaci od Ispovijedi. Hoćeš li saznati da li ih držim u zamkama, pogledaj popravljaju li se.

Autor:Vjera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.