(VIDEO) Ovo su ostaci tvrđave u kojoj je Ivanu Krstitelju odsječena glava!

Autor: Vjera

Pogledajte mjesto na kojem je žrtvovan

Samo je nekoliko mramornih stupova i kamenih zidova ostalo na Herodovoj palači ali se sa brijega jasno mogu vidjeti mnoge male spilje pustinjaci u blizini mjesta u kojem je po povjesničaru Flaviju Ivanu Krstitelju odrubljena glava. Danas, ove spilje koriste pastiri koji traže utočište od topline za dana i hladnoće za noći u južnoj jordanskoj pustini. Zapravo, savršenu tišinu ovdje prekida samo povremeno kozje zvono. Smatra se naime da je  Ivan Krstitelj bio zatvorenik u jednoj od tih spilja.

Prema Evanđelju Marka (6:24) i Mateju (14: 8), odsijecanje glave Ivana Krstitelja održana je u jednoj od tamnica, nakon što je „posljednji od proroka Starog zavjeta”, proveo najmanje dvije godine zatočen u ovoj tvrđavi. U videu iznad, možete vidjeti poznatog izraelskog arheologa Dannya Hermana i Erick Stakelbeck dok pregledavaju ostatke Herodove tvrđave. Također, možete pogledati spilje i ceste koje vode do mjesta na kojem je izvršeno ovo strašno mučeništvo Ivana Krstitelja

Pećine u blizini tvrđave kralja Heroda, za koje se smatra da je Ivan Krstitelj boravio u njima te da je u njima žrtvovan

Čitanje svetog Evanđelja po Marku

U ono vrijeme:

Herod bijaše dao uhititi Ivana i svezati ga u tamnici zbog Herodijade, žene brata svoga Filipa, kojom se bio oženio. Budući da je Ivan govorio Herodu: »Ne smiješ imati žene brata svojega!«, Herodijada ga mrzila i htjela ga ubiti, ali nije mogla jer se Herod bojao Ivana; znao je da je on čovjek pravedan i svet pa ga je štitio. I kad god bi ga slušao, uvelike bi se zbunio, a rado ga je slušao.l dođe zgodan dan kad Herod o svom rođendanu priredi gozbu svojim velikašima, časnicima i prvacima galilejskim. Uđe kći Herodijadina i zaplesa. Svidje se Herodu i sustolnicima. Kralj reče djevojci: »Zaišti od mene što god hoćeš i dat ću ti!« I zakle joj se: »Što god zaišteš od mene, dat ću ti, pa bilo to i pol mojega kraljevstva.« Ona iziđe pa će svojoj materi: »Što da zaištem?« A ona će: »Glavu Ivana Krstitelja!« I odmah žurno uđe kralju te zaište: »Hoću da mi odmah dadeš na pladnju glavu Ivana Krstitelja!«Ožalosti se kralj, ali zbog zakletve i sustolnika ne htjede je odbiti. Kralj odmah posla krvnika i naredi da donese glavu Ivanovu. On ode, odrubi mu glavu u tamnici, donese je na pladnju i dade je djevojci, a djevojka materi. Kad za to dočuše Ivanovi učenici, dođu i uzmu njegovo tijelo i polože ga u grob. (Mk 6, 17-29)

Riječ Gospodnja.
Autor:Vjera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.