fbpx

VELIKI UDARAC U EGO MNOGIH: Ovaj tekst je za sve one koji žele biti MOĆNI!

Autor: Z. K./IKA

Moć može biti iskorištena za dobro ali....

Papa Franjo održao je katehezu na temu Milosrđe i Moć! U pravom trenutku. Sve je više moćnika koje ego odvodi u propast. Oni ne shvaćaju da krivo iskorištena moć, koja je zapravo milost Božja može biti put do potpune propasti duše – do smrti i propadljivosti, koju nitko zapravo ne želi, a najmanje moćnici današnjeg doba. No, evo što je rekao papa Franjo:

Bogatstvo i moć su stvarnosti koje mogu biti dobre i korisne za opće dobro, ako ih se stavi u službu siromašnih i sviju, s pravdom i milosrđem. No, kad ih se, kako se često događa, doživljava kao povlasticu, sebično i oholo, pretvaraju se u oruđa korupcije i smrti, rekao je Papa.
Za okosnicu katejeze uzet je ulomak iz Prve knjige o Kraljevima, poglavlje 21, gdje kralj Ahab daje ubiti Nabota kako bi se domogao njegova vinograda. Ovo, primijetio je Papa, nije priča iz nekih drugih vremena, to je također današnja povijest, povijest moćnika koji, da bi stekli više novca, iskorištavaju siromašne, iskorištavaju ljude. To je priča o trgovini ljudima, ropskom radu, siromašnim ljudima koji rade na crno i s minimalnom plaćom kako bi se moćnici obogatili. To je priča o korumpiranim političarima koji žele sve više i više! To je razlog zašto sam rekao da je dobro čitati tu knjigu svetog Ambrozija o Nabotu, jer je to aktualna knjiga. Eto kamo vodi vršenje vlasti bez poštivanja života, bez pravde, bez milosrđa. I eto što donosi žeđ za moći: postaje pohlepa koja želi posjedovati sve.
Milosrđe iznova pokazuje glavni put kojim treba ići. Milosrđe može izliječiti rane i može promijeniti povijest. Otvori svoje srce milosrđu! Božje milosrđe jače je od ljudskoga grijeha. Ono je jače, to je primjer Ahaba! Znamo njegovu moć, kad se sjetimo dolaska nevinog Sina Božjega koji je postao čovjekom kako bi uništio zlo svojim opraštanjem. Isus Krist je pravi kralj, ali njegova moć je potpuno drukčija. Njegovo prijestolje je križ. On nije kralj koji ubija, već naprotiv daje život. Izlaženjem u susret svima, osobito najslabijima, pobjeđuje usamljenost i sudbinu smrti kojoj vodi grijeh. Isus Krist svojom blizinom i nježnošću uvodi grešnike u prostor milosti i praštanja. I to je Božje milosrđe, rekao je Papa u svojoj današnjoj katehezi.

 


Autor:Z. K./IKA
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.