foto: snimka zaslona/yputube/KTO TV

Veliki meštar francuskih masona postao je katolik: ‘Utjecaj masona je stvaran, ali đavao je suptilniji nego što mislite’

Autor: Vjera

Christophe Flipo, bio je veliki meštar jedne francuske lože a napustio je slobodno zidarstvo nakon 25 godina nakon obraćenja na katoličanstvo. U svojoj knjizi i govorima sada svjedoči o svom osobnom putovanju i nekompatibilnosti između masonske predanosti i kršćanske vjere.

Godine 2011. Flipo i njegova supruga prešli su na katoličanstvo tijekom posjeta poznatom svetištu Notre-Dame de Rocamadour u južnoj Francuskoj. Ovaj je događaj potresao i doveo u pitanje mnoge aspekte njegova života — počevši od njegove 25-godišnje posvećenosti masoneriji, koju je završio nakon tri godine razlučivanja, kako je opisano u njegovim knjigama La Meilleure Part (Najbolji dio) i L’adieu aux Frères (Oproštaj s braćom).

Nekada sam bio obožavan gospodar. Veliki meštar je glava obedijencije koja broji između 25.000 i 50.000 braće. Obedijens je federacija udruga zvanih lože, kojima predsjedaju obožavani majstori. U 20 godina prošao sam sve činove i bio sam časni majstor Grande Loge traditionalnelle et symbolique Opéra (GLTSO).

“Sloboda savijesti”

Konkretno, u Francuskoj postoji široko rasprostranjena ateistička republikanska masonerija, koja želi “stvoriti bolji svijet”, osobito kroz ono što oni opisuju kao “slobodu savjesti”

Ovaj tip masonstva puno je prisutniji u Francuskoj i donekle je raširen u Europi. To je politička masonerija koja želi promijeniti društvo, baveći se političkim pitanjima kao što su obrazovanje, poduka, eutanazija i tako dalje.

Osobno sam prakticirao zidarstvo anglosaksonskog tipa, što je deistički tip masonerije koji potječe iz Engleske i prisutan je u cijelom svijetu.

Anglosaksonska masonerija, kakvu sam ja prakticirao i kakvu poznajemo u SAD-u i Engleskoj, mnogo je duhovnija vrsta masonerije, koja ima deistički pristup, prepoznaje Velikog Arhitekta Svemira, priznaje da postoje stvari izvan nas, i postavlja pitanje, nakon Leibniza, zašto postoji nešto, a ne ništa. Stoga utjelovljuje potragu za smislom i istinom, ali onu koja zanemaruje religiju. Mi nismo kršćani, muslimani ili budisti; jednostavno tražimo smisao života.




S druge strane, Grand Orient de France i ogromna većina Grande Loge de France žele promijeniti društvo jer su ateisti. Kad si ateist, nema nade; duhovnost se svodi na stvaranje , po njima, ‘boljeg svijeta’.

Ateistički dio europske masonerije uvelike je razvio Grand Orient de France. Na primjer, kada je Poljska oslobođena komunističkog jarma, mnogi su Poljaci bili inicirani u tu masoneriju. Neki su postali majstori i obožavani majstori u jednom danu, obavili sve obrede i smjesta osnovali lože u Poljskoj kako bi ponovno pokrenuli državu s mrtve točke i na neki način potpuno ponovno “preuzeli tržište”. Ideja je bila uspostaviti političke struje mišljenja kako bi se stvorila alternativa komunizmu. Ali oni su se izašli na sve strane jer su regrutirali čak i bivše komunističke generale koji su komunizmu okrenuli leđa. Sve je to učinjeno pod okriljem Velikog Orijenta Francuske.

Anglosaksonsko masonstvo, duhovno po definiciji, treba vremena da istraži svoje kandidate, a ne uzmima nekoga tko jednostavno želi stvoriti ‘bolji svijet’. Također se zaklinjemo pred Velikim arhitektom svemira.




Problemi počinju na kasnijim stupnjevima

Trebale su mi tri godine nakon povratka katolicizmu da razaznam i shvatim njegovu nekompatibilnost s masonerijom. Jer kad počnete, natjeraju vas da se zakunete na Bibliji, govoreći o “Velikom arhitektu svemira, koji je stvorio svijet”. Ovo evocira prvu rečenicu Vjerovanja, tako da se kršćanin može poistovjetiti s njom.

To, međutim počinje biti problem u kasnijim stupnjevima, kada imate jednu, pet, 10, 15, 20, 25 godina iskustva.

Postupno, obredi prijelaza počinju >>>više na vjera.hr

Autor:Vjera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.