VELIKANI CRKVE: Upoznajte oca Pia i majku Terezu!

Autor: Dražen Bušić

Otac Pio i Majka Tereza u istoj rečenici?

Da kada je riječ o istom biografu, etabliranom talijanskom novinaru i publicistu Renzu Allegriu koji je autor knjiga koje nam, iz njegova rukopisa predstavljaju ovo dvoje velikana Katoličke crkve, iz sasvim novog kuta.

PADRE PIO – Čudesni život, druga je po redu knjiga ovog autora o jednom od najpoznatijih i najneobičnijih svetaca crkve kojega je autor imao priliku susresti samo jednom. I dok se u prvoj bavio otvorenim neprihvaćanjem visokih crkvenih institucija, u ovoj otkriva mističarsku i karizmatsku stranu oca Pia. Knjigu započinje njegovom biografijom koju donosi u najkraćim crtama da bi se što prije iscrpno mogao pozabaviti fenomenima koji su ga pratili poput stigmi, levitacije, bilokacije, čudesnih ozdravljenja, sukoba sa samim sotonom. Kroz knjigu se provlače brojna svjedočenja osoba koje su po njegovoj molitivi doživjeli ozdravljenje i obraćenje. On sam bolovao je cijeli život i više puta zamalo umro. Ipak, doživio je 81. godinu ali umro na lošem glasu, njegovo ime bilo je sinonim za varalicu. Godine koje su uslijedile, pa sve do naših dana, dokazuju upravo suprotno, njegovo lik sve više svijetli kao uzor kršćanske svetosti najviše po strpljivom podnošenju patnji ali i čudesnim darovima Božjim kojima je bio otvoren. Pisana stilom koji ne da da ju se pusti pa i kad to nalažu fiziološke potrebe, što govori kako o sadržaju tako i o stilu, ovo je definitovno jedna od onih knjiga koja bi trebala biti prisutna u svakoj kućnoj biblioteci suvremenih katoličkih obitelji.

padrepio_naslovnica

RAZGOVORI S MAJKOM TEREZOM, knjiga je nastala na sasvim drugačiji način. Autor se nije morao oslanjati na povijesne spise i izjave svjedoka kad je sa središnjom figurom mogao razgovarati licem u lice. Tako je nastao još jedan portret ”svetice iz Kalkute” kako su ju zvali iako je rođena u Skoplju kao dijete albanskih roditelja koji su bili katolici. No autor se prvenstveno ne bavi njezinom biografijom koju, za razliku od prethodne knjige u osnovnim crtama smješta na kraj knjige, već značajem koji ova svetica ima i danas u svijetu. Divi se njezinim borama, artritisu i zgrbljenosti što po njemu govori o patnji koju je nosila služeći najsiromašnijima od najsiromašnijih. Majka Tereza bila je radikalna u naljedovanju Krista (kojega je nazivala ”mužem”) kako u služenju tako i u molitvi. Ove crte svetosti koje, znane su po cijelom pa i nespašenom svijetu koji joj je jednostavno morao dodijeliti Nobelovu nagradu za mir 1979. u Oslu. Njezino i Božje djelo Misionarke ljubavi nastavlja osvajati srca koja su željna radikalnog kršćanstva a, nesumnjivo, i ova knjiga doprinosi tome.

majkaterezija_naslovnica

Informacije o knjigama kod izdavača: Figulus d.o.o.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.