Foto: Goran Mehkek/Cropix/ilustracija

Velika tajna molitve: Bog želi da vjernici učine ovo

Autor: N.K

Obično, kada molimo molitve molbe, tražimo od Boga nešto što želimo ili trebamo.

Možda tražimo dobro zdravlje, novi posao, budućeg supružnika ili novorođenče. Što god bilo, često tražimo stvari koje želimo, trebamo ili bismo željeli imati. Moguće je da ono što želimo usklađuje s onim što Bog želi za nas, ali to nije uvijek slučaj.

Katekizam Katoličke Crkve izaziva nas da pregledamo svoj unutarnji stav i kako molimo molitve molbe: Jesmo li uvjereni da “ne znamo kako se valja moliti”? Tražimo li od Boga “ono što je dobro za nas”? Naš Otac zna što nam je potrebno prije nego što ga zatražimo, ali čeka našu molbu jer dostojanstvo njegove djece leži u njihovoj slobodi.

Foto: Sasa Buric / Cropix/Ilustracija

Tajna molitve

Jedna od velikih tajni molitve je da Bog zna što nam je potrebno prije nego što ga uopće zamolimo. Ipak, Bog želi da ga zamolimo za ono što nam je potrebno. Želi vidjeti naš slobodan odgovor na njegovu ljubav. Zna li Bog što nam je potrebno? Ono što trebamo imati na umu je kako Bog zna što je najbolje za nas i neće nam dati nešto što nam nije potrebno.

Sam Isus nas u to uvjerava u Evanđelju po Luki:

Jer svaki, koji moli, prima; tko traži, nalazi; tko kuca, otvara mu se. Ako jedan od vas zamoli oca svojega za kruh, dadne li mu možda onda kamen? I ako zamoli ribu, dadne li mu mjesto ribe zmiju? Ili ako zamoli jaje, dadne li mu onda skorpije? (Luka 11. 10-12)

Masovno krštenje mladih katolika zbunilo Francusku: Odgajani bez vjere odjednom čeznu za Bogom
Potpuno povjerenje u Boga

Ono što trebamo učiniti je moliti s potpunim povjerenjem u Boga, imajući vjeru da će nam dati ono što nam je potrebno, a ne nužno ono što želimo:

Trebamo dakle moliti s njegovim Duhom slobode, da bismo stvarno mogli znati što on želi. Kad god molimo, trebamo imati sve to na umu i prepustiti se Božjoj volji. Potiče nas se da molimo za ono što mislimo da nam je potrebno. Bog nam može točno dati ono što molimo, odgovarajući točno našoj molitvi. Međutim, Bog također može odgovoriti na našu molitvu na mnogo drugačiji način. Jednostavno se moramo otvoriti Božjoj volji, moleći za ono što želimo, ali biti zadovoljni primanjem onoga što Bog zna da nam je potrebno, piše Aleteia.org
Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.