fbpx
foto: wikimedia /Dietmar Rabich

Vatikanski novčić opet šokira: Mnogi su uzrujani zbog slike koju je Vatikan stavio na kovanicu eura

Autor: Vjera

Vatikan je izdao novi set kovanica, od kojih je na jednom prikazana mlađa osoba koja se cijepi

Na samom novčiću ne piše o kojem se cijepljenju radi, ali u opisu na web stranici Vatikana stoji da je “srebrnjak od 20 eura, koji je dizajnirala Chiara Principe, posvećen aktualnoj temi koja je vrlo bliska srcu pape Franje: tretmani za suzbijanje bolesti i potrebe za cijepljenjem. Novčić prikazuje liječnika, medicinsku sestru i mlađu osobu koja se sprema primiti cjepivo.”

Očekivano, srebrnjak je kao i proteklih godina podijelio javnost, a mnogi su uznemireni ovim prikazom na novčiću Vatikana. Slična se reakcija dogodila i 2020 kad je vatikanski novčić prikazivao trudnu ženu koja u trbuhu nosi – planet Zemlju. Tad se Vatikanu predbacivala idolatrija odnosno uzdicanje poganskog kulta Majke Zemlje. (O tome ovdje)

No, iako su reakcije kritičara usmjerene na samu osobu Papu Franju, pitanje je koliko on sam nadzire i upravlja ovim projektom, a koliko brojni suradnici savjetnici, iako nije tajna kako je “Sveti Otac više puta naglašavao važnost cijepljenja, podsjećajući da je zdravstvena skrb ‘moralna obveza’ i važno je ‘nastaviti s naporima da se cijepe čak i najsiromašniji narodi’.”


foto: twitter/ vatikanski novčić 2022.

 

Autor:Vjera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.