Hrvoje Jelavic/PIXSELL

VATIKANIST OBJAVIO DETALJE IZVJEŠĆA: Povjerenstvo je utvrdilo kako je prvih sedam ukazanja u Međugorju autentično

Autor: Dnevno.hr

Povjerenstvo preporučilo Papi da ukine zabranu organiziranog crkvenog hodočašćenja u Međugorje

Vatikansko povjerenstvo za Međugorje koje predvodi kardinal Camillo Ruini utvrdilo je kako je prvih sedam ukazanja Blažene Djevice Marije u tom mjestu autentično, ali je izrazilo sumnju u autentičnost kasnijih ukazanja, tvrdi ugledni talijanski vatikanist Andrea Tornielli u dnevniku La Stampa, a prenosi Bitno.net.

Tako navodi da se u izvješću, koje je već dulje vrijeme u Kongregaciji za nauk vjere, ukazuje na razlike između prvih ukazanja koja su se dogodila između 24. lipnja i 3. srpnja 1981. godine i onih koja su se dogodila kasnije.

Povjerenstvo je tako, piše vatikanist, dalo pozitivno mišljenje o autentičnosti prvih ukazanja – 13 glasova za, jedan protiv i jedan suzdržan. Navodi kako su utvrdili da u svjedočanstvima vidioca “nije bilo nikakva vanjska utjecaja”. Nadalje navodi kako su ustrajali u svom svjedočanstvu iako im je prijetila komunistička policija i bili im ugroženi životi. Povjerenstvo je također odbacilo teze o “demonskom podrijetlu” ukazanja.

U kasnijim ukazanjima, navodi Tornielli, Povjerenstvo zaključuje kako je moguće uočiti “uplitanja povezana s konfliktom između biskupa i franjevaca iz župe”. Ukazali su i na to da su ukazanja nastavljena za pojedine vidioce, a ne za cijelu skupinu. Također navodi kako su “nastavljena ukazanja unatoč tome što su vidioci na početku tvrdili kako će prestati, što se nije dogodilo”.

Navodi i kako su članovi Povjerenstva glasovali u dva kruga kada je u pitanju bilo razdoblje od srpnja 1981. do danas.

U prvom krugu usmjerili su se na duhovne plodove Međugorja. Šestero ih se izjasnilo pozitivno, sedmero je imalo podijeljeno mišljenje te su se na kraju izjasnili pozitivno, a dvoje je bilo protiv proglašenja ukazanja autentičnim.

U drugom krugu glasovanja Povjerenstvo je uzelo u obzir i ponašanje vidioca. Dvanaestoro ih je tada izjavilo kako se ne mogu izjasniti, a dvoje je glasovalo protiv proglašenja ukazanja autentičnim.
Povjerenstvo je ukazalo na to da vidioci nisu imali intenzivniju duhovnu pratnju te da već dulje vremena ne djeluju kao skupina već odvojeno.

Na kraju je Povjerenstvo preporučilo Papi da ukine zabranu organiziranog crkvenog hodočašćenja u Međugorje. Predložili sud a župe prijeđe pod izravan nadzor Svete Stolice a Mešugorje postane “pontifikalno svetište”.

Povjerenstvo je poručilo kako ta odluka nije povezana s priznanjem autentičnosti ukazanja.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.