Foto: Vlado Kos / Cropix

UNATOČ KORONAVIRUSU: Sakrament prve pričesti održat će se, a svi će se morati pridržavati ovih pravila

Autor: Dnevno

Pandemija koronavirusa utjecala je na sve aspekte naših života, a promjene su dočekale i misna slavlja, ali i sakramente. Naime, prve pričesti  odgođene su za jesen ili su se pripojile onima iduće godine. No, konačna odluka ipak, ostala je na župnicima, javlja Jutarnji list. 

Tako su župnici zagrebačke nadbiskupije jedva dočekali popuštanje mjera i ponovno organiziranje sakramenata. Jedan od njih, župnik je Uznesenja Blažene Djevice Marije u Stenjevcu.

“Imamo nešto manje od 160 prvopričesnika koji će primiti sakrament uz pridržavanje svih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Mi imamo povoljnu situaciju jer imamo jako veliki vanjski prostor na kojem možemo organizirati pričest bez straha da bi se netko mogao zaraziti”, rekao je.

No, te mjere onemogućit će uobičajeno održavanje prve pričesti jer, za početak, 160 prvopričesnika neće sakrament primiti zajedno, nego će biti podijeljeni u četiri grupe. Te grupe sakrament će  primiti u četiri različita termina tijekom dva dana, 7. lipnja te 14. lipnja.

“Slavlje će biti na otvorenom. Djeca će sjediti na klupama, po dvoje, tako da će jedno dijete biti na jednoj, a drugo na drugoj strani klupe. Slijedit će red klupa u kojem nitko ne sjedi, pa opet jedno dijete na jednom, a drugo na drugom kraju”, spreman je župnik.

Uz to, djeca neće nositi bijele haljinice, a prvu hostiju primit će u ruku dok će se svećenik od djeteta udaljiti koliko može. Izbjeć će se i zajedničko fotografiranje, ali unajmljeni fotograf djecu će fotografirati pojedinačno. Uz to, sakramentu u ovoj župi moći će prisustvovati roditelji i rodbina jer ona ima dosta vanjskog prostora koji omogućuje održavanje distance, kod onih koji taj prostor nemaju pak upitno je održavanje sakramenta.

Naposljetku, roditelji su ti koji u konačnici odlučuju hoće li djecu poslati na sakrament prve pričesti, a ako su suglasni, potpisat će dokument kojim izražavaju suglasnost, ali i kojim se obvezuju da će se pridržavati svih mjera.

Drugi sakramenti pak, odgođeni su. Krizma se recimo neće održati jer svećenik mora prstom napraviti križ na čelu krizmanika, a za to vrijeme, s rukom na ramenu, mora ga dodirivati kum ili kuma. Sakrament krštenja, moguće je održati, ali uz poneke izmjene. Tako kumovi više ne drže dijete, nego to radi roditelj, a davatelj sakramenta, svećenik, stoji udaljen i samo kratko dodirne dijete.

Sveta Faustina: Ovi ljudi ne mogu djelovati u duhu Božjem!

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.