fbpx

BEZ POTVRDE O CIJEPLJENJU NEMA PRIČESTI? Župa u Njemačkoj šokirala vjernike objavom!

Autor: Vjera

Obavijest koja je s razlogom izazvala brojne reakcije

Prije par dana u prijateljica me pita, što ako Crkva zabrani Pričest necijepljenima? Naivno, začudila sam se toj ideji argumentirajući: to je nemoguće! Uvjet za primanje svete Pričesti može biti samo čisto srce (uz sakramente, naravno) i ništa više. Pa to je Bog sam. Kad ono, austrijski katolički portal kath.net zabilježio je pokušaj ove zastrašujuće zbilje u njemačkoj katoličkoj župi Svete Elisabeth u Fuldi na čijim stranicama se pojavila obavijest da davatelji ali i primatelji svete Pričesti  i to u slučaju bolesti, kad svećenici bolesne obilaze u kućama i bolnicima, moraju imati spreman dokaz o cijepljenju, što je izazvalo nemir i brojna pitanja, posebno ona o diskriminaciji. Ubrzo članak je najčitaniji i najkomentiraniji tekst na ovom portalu.

‘Bolesnima, Pričest se može dati samo ako su davatelj i primatelj potpuno cijepljeni’. To je na svojoj web stranici objavila katolička župa svete Elizabete Fuldi, te dodaju: ‘Primatelj Pričesti mora dostaviti potvrdu o cijepljenju ili potpisanu izjavu.’ Sve je bilo napisano podebljanim slovima, podcrtano.

To je ostavilo puno pitanja,  što se događa npr.  u slučaju nužde,  kad primatelj umire i više se ne može dobiti dokaz o cijepljenju / preboljenju. Hoće li pričest isključiti i one koji još nisu imali zakazano cijepljenje ili koji se iz razumnih (medicinskih ili etičkih) razloga ne mogu cijepiti? Župnik i prema tome odgovoran za ovo je ordinarijatsrat mons Elmar Gurk, napomenuo je kath.net.

A uskoro, samo par sati nakon objave članka, u 7 i 30 ujutro i očite reakcije vjernika i župljana, župa je ipak u 10 sati i 45 minuta obrisala ovu obavijest. Kath.net sačuvao je snimku zaslona.

No, iako je obavijest obrisana, zastrašujuće zvuči da je ikada i napisana.

Autor:Vjera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.