Pixabay

Ubijena je cijela obitelj: Papa se oglasio uoči jedinstvene beatifikacije u povijesti Crkve

Autor: Z. K.

Papa Franjo je ovog 30. kolovoza potaknuo vjernike na nadolazeću devetnicu za pripremu za beatifikaciju obitelji Ulma 10. rujna, koju su nacisti ubili 1944. godine.

Sveti Otac kaže kako nas njihov primjer uči da se “svetost i junaštvo postižu vjernošću u malim svakodnevnim stvarima”

Sestra Lucija: Sotona će napasti obitelj, ovo su dva zadnja oružja koja vam je dao Gospodin!

Ubijena cijela obitelj jer je skrivala Židove

Blaženima će biti proglašeni roditelji, Jozef i Wiktoria, kao i Stanisława, 7, Barbara, 6, Władysław, 5, Franciszek, 4, Antoni, 2, Maria, 1,5 godina, i njihovo sedmo dijete, koje je još u utrobi majke koja je na dan ubojstva bila u osmom mjesecu trudnoće, što ukupno čini devet blagoslovljenih.

Obitelj Ulme/snimka zaslona
Obitelj Ulme/snimka zaslona

Prvi put u povijesti beatificirana cijela obitelj i nerođeno dijete

Na kraju opće audijencije , u pozdravu hodočasnicima koji govore poljski, Papa je istaknuo:

U mnogim župama devetnica, koja počinje prekosutra 1. rujna , bit će duhovna priprava za taj događaj. Neka vam primjer ove herojske obitelji, koja je žrtvovala svoje živote kako bi spasila progonjene Židove, pomogne shvatiti da se svetost i herojska djela postižu vjernošću u malim svakodnevnim stvarima. Blagoslivljam vas od srca.
Poljski biskupi napisali su pismo u pripremi beatifikacije, napominjući da je ovo jedinstven događaj za sveopću Crkvu, a dakako i za Crkvu u Poljskoj. Ovo je prvi put da je cijela jedna obitelj zajedno proglašena blaženom i prvi put da je beatificirano nerođeno dijete.

“Želimo kontemplirati njihovu svetost i iz nje crpiti primjer za suvremene brakove i obitelji”, napisali su.

Dana 24. ožujka 1944. njemačka policija ušla je u njihov dom, ubila osmero Židova koji su se tamo sklonili, a zatim strijeljala bračni par. Njemački vojnici tada su pažnju usmjerili na djecu, koju su također strijeljali.
U regiji je ova obitelj dobila nadimak “Samarijanci iz Markowe”, a više o izvanrednom životu ove obitelji čitajte na>>> vjera.hr

‘Moja obitelj je dva puta išla kod gatare i dogodilo se ovo! Ja vas pitam: Isplati li se?’

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.