fbpx
Foto: Pixabay

U NJEMAČKOJ UKIDAJU SAKRAMENTE, SVEĆENICI NISU POTREBNI? Skandalozne upute uznemiruju vjernike

Autor: Vjera

Umjesto sakramenta bolesničkog pomazanja, nude blagoslov laika

Biskupija Mainz je okružnicom objavila liturgijski obrazac za “blagoslov bolesnika“, koji bi mogli vršiti laici. Njime se, čini se namjerava zamijeniti sakrament bolesničkog pomazanja, koji je na mnogim mjestima potpuno napušten i čije je dodjeljivanje pridržano zaređenom svećeniku.

Nakon što je kath.net objavio teološku kritiku ovog postupka mons. Schroedela, nekoliko je čitatelja napisalo kako ova praksa nije nova, već se u nekoliko biskupija provodi već desetak ili više godina. To dokazuje Handreichung zum Sterbesegen (Priručnik o blagoslovu umirućih) biskupije Rottenburg-Stuttgart iz 2012. (link).

Biskup Essena je posljednjih mjeseci službeno ovlastio laike da podjeljuju sakrament krštenje, dok druge biskupije (npr. Rottenburg i Aachen) razmatraju ovaj primjer. Upućivanje laika da pomažu pri sklapanju braka je barem predmet rasprave.


I tu prednjači biskup Essena.

Dakle, za tri od sedam sakramenata, više ne treba svećenik. Uz to, budući da se sakrament pokore/ispovijedi na mnogim mjestima gotovo više ne prakticira, a sakrament potvrde – ako se uopće još događa – se doživljava od strane mladih i obitelji samo kao duhovno ispražnjeni obred prijelaza u odraslu dob (zbog darova ili skupljanja novca), valja zaključiti da je  sakramentalni život Crkve u Njemačkoj u dubokoj krizi >>>više na vjera.hr

Autor:Vjera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.