Od čega je napravljena Kristova kruna od trnja: Stručnjaci ističu dvije biljke

Autor: Z. K.

Kruna od trnja koju je Krist morao podnijeti tijekom svoje muke jedna je od najčašćenijih relikvija vjernika u svijetu, kao i djelić pravog križa i jedan od čavala kojima je razapet Sin Božji. Ovdje ćemo vam reći njegovo porijeklo.

Krunidba trnjem jedno je od mučenja koje je Isus Krist pretrpio tijekom svoje muke, događaj o kojem razmišljamo u trećem bolnom otajstvu, a koji je opisan u Evanđelju po Mateju.

“Tada su prokuratorovi vojnici odveli Isusa sa sobom u pretorij i okupili oko njega cijelu kohortu. Skinuli su ga do gola i preko njega bacili purpurni ogrtač, ispleli krunu od trnja i stavili mu je na glavu, a u desnu mu ruku trsku, i kleknuvši pred njim, rugali su mu se govoreći: ‘Zdravo, kralju Židova.”

Prema Torisnkom platnu

Prema studijama obavljenim na Torinskom platnu – koje je prema predaji zamotalo Isusovo tijelo – i u koje su bile utopljene krvave mrlje s lica, na potiljku su identificirane kapi krvi koje su posljedica “ozljede na tjemenu“.

Ozljede glave nastale su trnovom krunom jer su, prema medicinskim studijama, pronađene kapi krvi raspoređene poput aureole, a nastaju šiljastim predmetima, zabadanim i trljanim po glavi, u obliku kape od trnja.

Ovaj bi instrument za mučenje bio napravljen od drveta ili biljke koja raste u blizini Svete zemlje, mjesta gdje je Isus Krist proživio svoju muku, smrt i uskrsnuće, a koju karakteriziraju vrlo oštri trnovi na granama.
MISTERIJ NA PAGU! Jedno od dva mjesta u svijetu koje čuva trn s Kristove krune!

Dva moguća drveta iste obitelji

Američki liječnik Frederick Zugibe, forenzičar poznat po svojim studijama o Torinskom platnu, u svojoj knjizi The Crucifixion of Jesus, a Forensic Inquiry nudi dio u kojem objašnjava moguće podrijetlo biljke od koje je napravljena kruna.
Zugibe je rekao da, iako se još uvijek raspravlja o materijalu od kojeg je napravljena kruna od trnja, studije koje su proveli stručnjaci pokazuju da se radi o biljci koja je rasla na Bliskom istoku i pripada obitelji Ramnaceae.

Precizirao je da renomirani stručnjaci za botaniku flore Svete zemlje kao mogućnosti ističu sljedeća dva stabla: Prvo stablo zove se Ziziphus Spina-Christi, poznato je kao Rhamnus Spina-Christi ili Rhamnusnabeca, a dolazi iz Sirije i Libanona, preko Palestine do Arabije, Petreje i Sinaja.

Drugo stablo zove se Paliurus aculeatus ili Ziziphus Paliurus. Zugibe je u knjizi rekao da obje biljke pripadaju obitelji Ramnaceae i da ih karakterizira to što su zbijeno postavljene i imaju oštre bodlje, koje se mogu isplesti u oblik kape.

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.