foto: wikimedia

Tri sveca koja su pobijedila teške ovisnosti: Molite im se za zagovor u teškim stanjima

Autor: Z. K.

Njihove priče svjedoče da nas naše ovisnosti i neuspjesi ne definiraju i da mogu unijeti nadu u naše vlastite borbe.

Ovisnost je opaka zvijer, bolest koja proizlazi iz duboke emocionalne boli i koju je jako teško prevladati.


U isto vrijeme, oni koji se bore s ovisnošću nikada ne smiju biti definirani ovom borbom. U svakoj ljudskoj osobi postoji mnogo više od njihovih borbi.

“Ljude sa slomljenim rukama ne definiramo po rukama. Isto tako, ne smijemo dopustiti da mentalni poremećaji definiraju ljude koji ih imaju ili njihove obitelji”, rekao je John Dolan, biskup Phoenixa, koji je pokrenuo prvu biskupijsku službu za mentalno zdravlje.

Postoji nada u spoznaji da su brojni sveci pobijedili ovisnosti. Njihove priče svjedoče da nas naše ovisnosti, grijesi i propusti ne određuju te da je svatko od nas pozvan na svetost na svoj način.

Ova su tri sveca nadvladala ovisnost i pronašla svetost usred svojih borbi.

Blaženi Bartolo Longo

Iako je odrastao u katoličkoj obitelji, Longovo odbacivanje vjere počelo je kada je imao 10 godina i kada mu je otac umro.

“Kao i mnogi ovisnici, Bartolov put do droge najvjerojatnije je bio pokrenut tugom”, piše Henry Sseriiso u knjizi Sveci koji su se borili s ovisnošću.

Longo je postao sotonistički svećenik i nastavio se boriti s ovisnošću o drogama, kao i s tjeskobom, depresijom i paranojom sve dok se nije ponovno obratio na katoličanstvo kao odrasla osoba.
Nakon obraćenja posvetio je život pomaganju siromašnima i poučavanju ljudi o krunici i snazi ​​molitve.

Njegova priča je apsolutno izvanredna i vrijedna je čitanja.

Bio je sotonistički svećenik, a sada je svetac Katoličke crkve!

Sveti Bruno Sserunkuuma

Sserunkuuma je bio sin Pookina (okružnog načelnika Buddua) po imenu Namujulirwa iz klana Ndiga.
Kao sin važnog poglavice, Sserunkuuma je odgojen na slobodan način i odrastao je bez odgovarajuće provjere svojih manira. Dakle, dok je odrastao, Sserunkuuma je bio sklon kopirati loše ponašanje. Bio je okrutan, tvrdoglav, nasilan, tukao se, ponosan, raskalašen, nerazborit i teški pijanica.

Kad je postao katolik, Sserunkuuma se hrabro trudio svladati svoju narav i kontrolirati svoje strasti. Kao rezultat toga, proglašen je dostojnim primanja sakramenta krštenja.

Jednom mu je prilikom kralj Mwanga dao dvije lijepe djevojke u znak zahvalnosti za njegovu dobru službu u palači. Sserunkuumine strasti su se uzburkale, uzeo je dvije djevojke kući kao svoje žene, a jedna od njih je uskoro bila trudna.

Kad su njegovi kolege katolici, posebno Lwanga i Andrew Kaggwa, saznali za to, brzo su krenuli kako bi pomogli svom prijatelju da izađe iz te grešne situacije nezakonitog braka. Dovoljno dobro, Sserunkuuma se pridržavao dobrih savjeta svojih prijatelja i otišao Fr. Lourdelu na ispovijed. Napravio je iskreno i odlučno priznanje, te nakon toga ostavio dvije žene i svu svoju imovinu i otišao živjeti u osami na drugom kraju palače sa samo minimalnim životnim potrebama. Tu se posvetio molitvi, pokori, vjeronauku i djelima milosrđa. Upravo u toj situaciji ga je kršćanski progon zatekao i on se hrabro ponudio umrijeti za Krista.

Sveti Vladimir Kijevski

“Život svetog Vladimira prije obraćenja jedna je od najšokantnijih svetačkih priča, posebno za suvremene čitatelje”, piše Henry Sseriiso u Svecima koji su se borili s ovisnošću . O njegovom pretkršćanskom životu prilično je užasno čitati, ali recimo samo da je se posvetio slavansko nordijskim božanstvima te imao ozbiljnu ovisnost o seksu i drugim vrstama moralne izopačenosti.

Nakon obraćenja, međutim, odrekao se svih svojih žena i svojih 800 priležnica te potpuno preokrenuo svoj život. Ostao je vjeran u braku sa samo jednom ženom i zamijenio je poganske hramove u svom kraljevstvu crkvama.

Danas je svetac zaštitnik i Rusije i Ukrajine, te istaknuta osoba u povijesti i folkloru obiju naroda.

Ovim svetcima možete se moliti za zagovor u teškim situacijama i onda kad mislite da nitko ne razumije strahotu onoga što prolazite.

Sveti Franjo Saleški upozorava na bolest kojom zli obuzima čovjeka,  a da ni ne primijeti

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.