fbpx
foto: wikimedia.com

TO JE LICE BOGA? Zapanjujuća sličnost čovjeka s Torinskog platna i slike milosrdnog Isusa

Autor: Z. K.

Slika koja je nastala po viziji Isusa i slika čovjeka s Torinskog platna su nevjerojatno iste

Već je dokazano da slika lica na  šalu iz Monapella ( za koji se smatra da je veronikin rubac) koji je poput Torinskog platna jedan od zapanjujućih fotografskih misterija svijeta, istovjetna licu s Torinskog platna.

No, nedavno je posve slučajno otkriveno još nešto. Luda istovjetnost slike Božjeg milosrđa sa slikom na Torinskom platnu.  Što vidimo na svetoj slici Božjeg milosrđa? Naručio ju je naš Gospodin, koji se u viziji Svetoj Faustini ukazao 22. veljače 1931. Ono čemu je svjedočila opisala je u svom duhovnom dnevniku ovim riječima: „Uvečer, kad sam bila u ćeliji, vidjela sam Gospodina Isus obučen u bijelu haljinu. Jedna je ruka bila podignuta u znak blagoslova, druga je dodirivala odjeću na grudima. Ispod haljine, blago povučene u stranu na grudima, izbijale su dvije velike zrake, jedna crvena druga blijeda…” Kristovim riječima: “Dvije zrake označavaju krv i vodu. Blijeda zraka označava vodu, koja čini duše pravednima. Crvena zraka označava krv koja je život duša” (§299).

Znamo da sestra Faustina nikada nije bila zadovoljna slikom. Ali jednog dana, nakon što je umjetnica već barem deseti put preslikala Kristovo lice, došla je u studio i objavila da joj je Isus rekao da ostavi sliku u stanju u kojem ju je zatekla. Razlog silnog napora koji je bio potreban za prikaz Gospodinova lica na ovoj određenoj slici, ostao bi zaključan u misteriju za dvije generacije. Jer tek je nedavno [1996.] veća slika, tiskana s fotografskih ploča Torinskog platna iz 1931. godine, slučajno postavljena pokraj slike Božjeg milosrđa usporedive veličine, a naslikane u Vilniusu 1934. s rezultatom da su, kada su postavljene slike neočekivano osvijetljene pozadinom, otkrile zapanjujuću podudarnost.


Torinsko platno je drevno laneno platno koje nosi lik raspetog čovjeka koji je bio mučen bičevanjem i ubodnim ranama na glavi i tijelu. Kada se slike iste veličine polože jedna na drugu, ustanovljeno je da na obje slike postoji jednaka udaljenost između zjenica; nos je praktički iste duljine; oblik usana je identičan; brkovi i brada su istog kroja; kosa pada sa strane na isti način. Sve ove točke omogućuju praktički savršenu korespondenciju između dvaju lica.

Naime, vilnuška umjetnica nije imala kopiju fotografije Torinskog platna snimljenu 1931. godine, iste godine kada je sveta Faustina dobila svoju viziju i misiju koja je s njom povezana. Platno je zapravo fotografski negativ koji je nezapamćen u povijesti fotografije i znanosti jer slika nije tipična fotografija nego je na neki način “spržena” na platno.

Kako bi onda slika, dovršena 1934. nakon uzastopnih izmjena na licu, mogla imati crte koje se tako dobro podudaraju s onima “čovjeka iz Torinskog platna”, za koju se sada zna da je najmanje dvije tisuće godina stara? (Ugljično datiranje, jednom sugerirajući da je srednjovjekovni lažnjak, danas se naširoko smatra sumnjivim i besmislenim jer je to učinjeno samo na srednjovjekovnoj zakrpi za popravak).

Nitko nema dobru ideju kako su prednje i stražnje slike raspetog čovjeka nastale na tkanini. Da, moguće je stvoriti slike koje izgledaju slično. Ali nitko nije stvorio slike koje odgovaraju kemijiski, osebujnoj površnosti i duboko tajanstvenom trodimenzionalnom sadržaju informacija slike na Platnu.

Slika Božjeg milosrđa prikazuje Gospodinovu desnicu podignutu u gestu blagoslova i odrješenja – svećeničke službe. Oči Gospodina na slici i kao i na Torisnkom platnu gledaju prema dolje kao s križa, suosjećajno – “Oče, oprosti im…” Isus nam nudi životvorne i svjetlonosne zrake svoga milosrđa. Izranjaju iz njegove ranjene strane i iz njegovog otvorenog srca – tako jasno vidljivo na Torinskom platnu – da zamijene, preobraze naša kamena srca, da budemo jedno s Bogom i primimo obećane plodove Njegove muke i slavu Njegovog uskrsnuća – potpuno oproštenje grijeha i izbjegnemo kaznu.

A pročitajte i što naš Gospodin govori o Torinskom platnu.
Autor:Z. K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.