fbpx

Tko su, zapravo, ti karizmatici?

Autor: Dražen Bušić

Kada se spomene riječ karizmatik, mnogi odmah pomisle na nekog poznatog svećenika ili aktivnog laika vjerovjesnika koji ima darove Duha Svetoga, tj. karizme. To je sasvim OK, iako ovdje nećemo taksativno navoditi sve kojih se možemo sjetiti, pogotovo nećemo sastavljati ljestvicu najdražih i najomiljenijih kako to čine neki mediji (jer je to i više nego degutantno). U ovom tekstu riječ je o stvarnom značenju pojma – karizmatik i Karizmatska obnova unutar Katoličke crkve.

Kako u Ranoj crkvi, tako i kroz povijest, štoviše i danas u Crkvi je bilo karizmatika. Ništa čudno, ta Isus i apostoli bili su karizmatici. Štoviše, Isus od svojih učenika ništa manje od toga niti ne očekuje, već da budu karizmatici. To je na poseban način postalo jasno Crkvi nakon II. Vatikanskog koncila pa se na nekoliko mjesta u svijetu počelo moliti za 'novo izlijevanje sile odozgor' po uzoru na Ranu crkvu o čemu možemo čitati u Djelima apostolskim. Kao ishodište karizmatske obnove u Katoličkoj crkvi spominju se u prvom redu molitvena okupljanja na američkim sveučilištima Notre Dame i Duquesne '66. I '67. Bio je to početak koji je Crkva pratila i svesrdno podržavala. Danas, nakon 45 godina Obnova se proširila po svim kontinentima i računa se da je kroz seminare i molitvene susrete oko 120 milijuna ljudi dotaknuto ovom stvarnosti koju karakterizira: molitva za izlijevanje Duha Svetoga, snažno slavljenje, molitve za ozdravljenje i oslobođenje, jezici, proroštva…

Crkva je prihvatila Karizmatsku obnovu, o tome postoje brojni dokumenti. Papa Ivan Pavao II. imao je preko dvadeset susreta s predstavnicima Obnove a svjetsko sjedište Obnove ICCRS nalazi se u samom Vatikanu, tek kojih stotinjak metara od bazilike sv. Petra, što i više nego dovoljno govori o crkvenosti ovog pokreta, kojega lideri više vole zvati Obnova, jer, kažu, ovdje je riječ o sveukupnoj obnovi Crkve.

Karizmatici, su dakle, osobe koje formalno pripadaju Karizmatskoj obnovi, nekom njezinom dijelu, molitvenim skupinama, timovima za evangelizaciju, slavljenje ili ozdravljenje i oslobođenje, itd… pod uvjetom da su dotaknuti ovom stvarnosti; da su svjesni prisustva Duha Svetoga u svom životu, da imaju određene karizme i da se njima redovito služe na dobro bližnjih. No, karizmatici mogu biti i osobe izvan Obnove jer 'Duh puše gdje hoće i kako hoće'. Upravo je kod nas u Hrvatskoj vrlo čest slučaj da se neke svećenike naziva karizmaticima iako formalno ne prepadaju Karizmatskoj obnovi a slično je i s nekolicinom aktivnih laika koji održavaju karizmatske susrete a nisu formalno uključeni u Obnovu. To samo govorio o bogatstvu naše Crkve koja polako ali sigurno ide putovima pokoncilske obnove.


Pridruži se VJERI na Fb!

Autor:Dražen Bušić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.