fbpx

TECHNO: ŠTO JE OSTALO OD GLAZBE? Ništa osim ritma koji baca u trans!

Autor: D.B.

Poznata je izreka da se o ukusima ne raspravlja.

No, kad je o Technu riječ i njegovim brojnim podvrstama, ponovimo neke činjenice, prije svega da je ova vrsta glazbe nastala u homosekulanim krugovima i da su Techno partiji najčešće prepuni uživatelja različitih vrsta kemijskih droga od kojih je najčešća Ecstazy ili MDMA.

To je sintetička, psihoaktivna droga stimulativnih i halucinogenih svojstava. MDMA posjeduje kemijska svojstva amfetamina, metamfetamina i halucinogena. Djelovanje počinje nakon dvadesetak minuta i traje 4-6 sati. Konzumenti kažu da osjećaju pozitivne efekte kao npr. empatiju prema drugima te potpunu relaksaciju. Ova droga povećava budnost, te potiskuje apetit. Produbljuje se percepcija boja i zvukova, a neki konzumenti osjećaju mučninu i grčenje mišića i čeljusti. Ne stvara fizičku ovisnost kao heroin, kokain ili speed. MDMA može uzrokovati druge neugodne efekte kao što su mučnina, halucinacije, drhtavica, znojenje, povećanu tjelesnu temperaturu. Konzumenti  govore da osjećaju još neke neugodne efekte nakon uzimanja MDMA kao što su tjeskoba, paranoja i depresija. Predoziranje je karakterizirano visokim krvnim tlakom, općom slabosti, vrtoglavicom, napadajima panike i u nekim slučajevima gubljenjem svijesti i drastičnim povećanjem tjelesne temperature. Predoziranje može biti fatalno i rezultirati zatajenjem srca i toplinskim udarom tj. smrću.

Znajući sve to, roditelji se s pravom pitaju, mogu li svoju djecu bez straha pustiti na takva okupljanja. Mi ćemo reći da je strah opravdan iako će vam posjetitelji ovih okupljanja reći da su se stvari posljednjih godina bitno promijenile i da droga nije redovit stanovnik na tim mjestima. Dobro je ako je tako jer snimka jednog Techno partija iz ’97. jednostavno užasava. Kamera otkriva da na jednom relativno velikom okupljanju nije bilo čovjeka koji nije bio na nečemu. Neki će reći da je ova vrsta glazbe potpuno bezvrijedna i da osim ritma ne sadrži ništa više te da baca u neku vrstu transa koji dodatno pojačava droga. Kao što rekosmo, nećemo o ukusima ali ako je tako, gotovo da možemo žaliti za starim plesnjacima iz ’50. i ’60. koji su uz kakvo sladunjavo piće završavali negdje oko 22h. Ovi partiji u to vrijeme još niti ne počinju a dan sutra najčešće ne postoji jer se prespava. Često je to i sotonski napad na Dan Gospodnji koji se ne poštuje jer se od omamljenosti niti ne može poštovati.

Što reći, osim, Bože pomozi kad roditelji masovno dižu ruke od djece i odgoja a niti društvo baš previše ne mari za njih. Da mari, policija bi češće zavirila u klubove. Upućeni kažu da je na prošlogodišnjoj splitskoj Ultri droge bilo na sve strane. Još nam se jedna takva parada ‘takva ponosa’ sprema u svibnju. Čini se da nitko ne prosvjeduje pa niti kršćani, svi valjda misle, pa i to će nekako proći. Hoće, ali s kakvim posljedicama o kojima ‘glavni’ mediji opet neće prenijeti baš ništa!?

Autor:D.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.