Ljubljeni Isusov učenik: Bacili ga u kotao s kipućim uljem, ništa mu nije naškodilo! 

Autor: Vjera

Bog nije dozvolio da umre mučeničkom smrću

Ivan je kao učenik Ivana Krstitelja, prvi, skupa s Andrijom, pošao za Kristom. Odano je ljubio Isusa, a jednako je tako i Isus ljubio njega. Najveću vjernost i hrabrost pokazao je kad je jedini od apostola stajao pod Isusovim križem, gdje mu je Isus, umirući, povjerio svoju majku.

Osim Evanđelja napisao je tri poslanice i knjigu Otkrivenja. Sve su njegove knjige duboke teologije. Apostol Ivan donosi jedini Isusovu svećeničku molitvu na Posljednjoj večeri, detalje Isusove smrti i uskrsnuća.

Evanđelje je napisao za kršćane koji su potekli iz poganstva. U njemu ne opisuje samo gole činjenice, već i upozorava na njihovu dubinsku uvjetovanost i otkriva njihovo simboličko značenje. Poslanicama je želio utvrditi vjeru u mesijanstvo i božanstvo Isusa Krista. U njima 31 puta koristi glagol „ljubiti“ te 21 puta imenicu „ljubav“ te se mogu nazvati poslanicama ljubavi. On nam je dao i najdivniju definiciju Boga: „Bog je ljubav!“ Prema crkvenoj predaji, ostao je u svetom gradu, u Jeruzalemu, sve do smrti Isusove Majke. Oko 69. godine došao je u u Efez odakle je vodio Crkvu. U dubokoj starosti uhićen od cara Domicijana podvrgnut je teškom mučenju. Naposljetku je prognan na grčki otok Patmos gdje je doživio strašna ali utješna viđenja Otkrivenja. Umro je u dubokoj starosti od 101. godine.

Jedini je apostol koji je, unatoč više pokušaja da ga se ubije, umro prirodnom smrću. Za rimskog cara Domicijana najprije su starca Apostola Ivana doveli u Rim i bacili u kotao kipućeg ulja. Ništa mu nije naškodilo. Drugom zgodom je car naredio Svetom Ivanu da popije otrovano vino. Kad se Ivan pokorio i uzeo čašu u ruke, otrov je izašao iz vina u obličju zmije. Povraćen je u Malu Aziju i prognan na otok Patmos gdje je napisao Otkrivenje.

Sveti Ivan Apostol se prikazuje sa likom orla i knjigom, ili na otoku Patmosu. Na nekim slikama prikazuju se i pokušaji njegova usmrćenja: kalež sa zmijom i kotao sa vrelim uljem. Zaštitnik je glede trovanja i opekotina te teologa, pisaca, knjižnjičara, izdavača knjiga i novina, skladatelja, slikara, prijateljstva, Male Azije i mnogih biskupija i župa u raznim dijelovima svijeta.

Autor:Vjera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.