fbpx

Kako mirišu usta nakon euharistije? Poznati musliman postao Kristov sluga zbog ovoga

Autor: Vjera

Priča o poznatom muslimanu koji je postao svetac

Ahmet je rođen u muslimanskoj obitelji u Carigradu (danas Istanbul) u 17. stoljeću. Radio je kao tajnik u službi turskog sultana i bio je vrlo utjecajan čovjek u Osmanskom carstvu.
Prema osmanskom zakonu, budući da nije imao ženu, posjedovao je robinju. Bila je ruska pravoslavka. S njom je bila i starija žena, također Ruskinja. Na božićne dane starija gospođa odlazila je u crkvu, a nakon svete liturgije donosila je antidoron ( blagoslovljeni kruh podijeljen u crkvama na kraju euharistije) za svoju suputnicu.

Što to miriši?

Ahmet je tada osjetio kako joj iz usta ide prelijepi miris, pa ju je pitao što jede. Ne znajući što se događa, robinja je odgovorila da ništa. Ali Ahmet je ustrajao. Napokon, Ruskinja je priznala da starija žena donosi svoj blagoslovljeni kruh iz crkve.Ahmet je želio vidjeti crkvu i prisustvovati svetoj liturgiji.

Svijetlost

Zato je poslao po svećenika, rekavši mu da mu pripremi mjesto. Dogovorenog dana, prerušen u kršćanina, Ahmet je stigao u crkvu. Dok je bio tamo, vidio je blistavog patrijarha kako blagosilja vjernike. Zrake svjetlosti izbijale su iz svećeničkih prstiju i počivale na glavama svih sudionika svete liturgije, nad svima, osim Ahmeta.

To se dogodilo dva ili tri puta – i svaki put kad je Ahmet vidio isto. Kao rezultat ovog iskustva, musliman je povjerovao u Trojedinog Boga i poslao po svećenika da ga krsti. Ubrzo nakon toga, Ahmet je guštao s nekoliko zvaničnika. Nakon gozbe, kao što je bilo uobičajeno, prisutni su se posvetili razgovoru. Tijekom toga pokrenula se rasprava o tome što je najveće na svijetu.

Postao mučenik

Argumenti gostiju fokusirali su se na superiornost islama nad ostalim svjetskim religijama. Kad je došao red na Ahmeta, izjavio je da je najdivnija sveta kršćanska vjera. Jedan od prisutnih podrugljivo je pitao je li domaćin i sam kršćanin. Ahmet je odgovorio potvrdno.

Isprva su gosti bili zapanjeni, ali nakon nekog vremena u neobuzdanom bijesu napali su Ahmeta i odvukli ga na sud, gdje je osuđen na smrt. Nakon šest dana zatvora i mučenja, svetom je mučeniku odrubljena glava 3. svibnja 1682. Njegovo tijelo bačeno je u Bospor.

Kršćanska tradicija spominje da se nad mjestom izbacivanja mučeničkog tijela pojavila natprirodna svjetlost – dokaz da je Ahmet na nebu postigao mučeničku krunu. U ljetopisima svetaca Ahmet je zapisan pod imenom Christodulos, što znači “Kristov sluga”.
Autor:Vjera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.