Gospa mu spasila život, on hodao 11 godina i 107 tisuća kilometara da joj zahvali!

Autor: Z. K.

Od svih svetišta svijeta posebno ga se dojmilo Međugorje!

Jose Antonio Garcia postao je poznat kao “hodočasnik” u svojoj rodnoj zemlji Španjolskoj, nakon što je posljednjih 11 godina svog života proveo hodajući više od 100.000 kilometara po raznim hodočasničkim mjesta na svim kontinentima osim Oceanije.

Rođen u Puerto de Santa María, u španjolskoj pokrajini Cadiz, Jose Antonio Garcia proveo najveći dio svog života na vodi, radeći kao mornar. Nije bio religiozna osoba, ali nakon što prolazi iskustvo blizu smrti, odlučio je posvetiti svoj život epskom hodočašću po velikom broju svetih mjesta do kojih je mogao doći pješke. Godine 1999, Joseova ribarica Jose se prevrnula uz obalu Norveške, a on je bio jedini preživjeli od posade. Proveo je sate u vodi, a od zamrzavanja se spasio tako da je ležao na tijelima dvojice kolega mornara. I u tom trenutku Jose se okrenuo vjeri obečavajući Gospi od Škrpjela, zaštitnici pomoraca kako će hodočastiti pješke po svim svetištima ako mu spasi život.

Jose je čudesno preživio ali je sljedećih osam mjeseci morao je provesti u hiperbaričnoj komori kako bi se oporavio od ozljeda. No, čak ni nakon tih osam mjeseci on nije mogao hodati a liječnici su mu rekli kako neće moći više nikada koristiti svoje noge. Naredne dvije godine proveo je u invalidskim kolicima moleći Gospu za ozdravljenje kako bi mogao obaviti što joj je obećao – pješačiti po svetištima. Nakon invalidskih kolica još dvije godine je proveo na štakama nakon čega se potpuno oporavio. Svih tih godina on nije zaboravio na obećanje koje je dao Gospi.

Čim se vratio na svoje noge, izvadio je svoju životnu ušteđevinu (oko 36.000 eura), napunio ruksak s osnovnim putničkim predmetima i napustio svoj rodni grad u potrazi za marijanskim svetištima. Prva postaja njegova hodočašća bio je Santiago de Compostela u Galiciji, gdje je posjetio svetište u Gospe fatimske. Odatle je išao sve do Rima, Italije, gdje se susreo papu Ivana Pavla II, kao i desetke drugih svetih mjesta diljem europskog kontinenta. Zatim je pješačio u Aziju, preko Turske, posjetio zemlje poput Izraela, Sirije, Kazahstan, Tibeta i Indije. Hodočasnik je zatim prošao kroz Sibir i prešao Rusiju da prođe u sjevernoamerički kontinentu preko Aljaske. Hodao je na jug, dosegnuvši Meksiko i na kraju prošao u Južnu Ameriku, zaustavljajući se u što više vjerskih objekata i svetišta na putu. Tijekom posljednjih 11 godina, Jose Antonio Garcia pješke je prošao sve kontinente osim na Oceanije.

vjera

Iako je krenuo s 36 tisuća eura taj se novac istopio još na početku njegova putovanja tako da je godinama hodočastio oslanjajući se na providnost Božju i ljubaznost neznanaca koji su mu davali hranu, smještaj i upute.

U intervju iz 2014. godine Jose je rekao da je impresioniran velikodušnosti ljudi u siromašnim zemljama, koji znaju što je prava glad i uvijek su spremni podijeliti ono malo hrane što s nekim u potrebi.

Govoreći o svojim najsnažnijim iskustvima Garcia je rekao kako nikada neće zaboraviti dva mjesta. To je samostan na Tibetu i Međugorje u Hercegovini za koje je rekao da je to čudesno mjesto na svijetu na kojem čovjek zaista može opipati i osjetiti živu vjeru.

Nakon hodočašća od nevjerojatnih 107 tisuća kilometara i posjete na tisuće svetišta, Jose Garcia je konačno spreman vratiti se kući u Puerto de Santa Maria gdje ga čeka njegova kćer i unuci. Sa svojih 67 godina smatra kako je ispunio obećanje Gospi od Škrpjela te da će ostatak života provesti pomažući drugima!

Autor:Z. K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.