foto: wikimedia

Svetica piše da je bila u čistilištu, pitala duše koja im je najveća muka: Ovo su odgovorili

Autor: Z. K.

Sveta Faustina Kowalska bila je jedna od najvećih mističarki 20. stoljeća. U Poljskoj 1920-ih i 30-ih godina doživjela je mnoga nadnaravna viđenja Isusa i raznih svetaca te joj je, među ostalim, dana objava o Božjem milosrđu.

Svetom ju je proglasio sveti Ivan Pavao II, a po mističnim objavama Isusa Krista svetoj Faustini, Ivan Pavao II proglasio je i nedjelju Božjeg milosrđa, koja se slavi u nedjelju poslije Uskrsa.

Sve njezine objave upisane su u njezin Dnevnik iz kojeg je vidljivo da je sveta Faustina živjela normalnim redovničkim životom, često praćenim trpljenjem i brojnim kušnjama te odbacivanjima, a iznutra, živjela je nadnaravnu stvarnost susreta s Milosrdnim Isusom, djelo koje je zaživjelo tek nakon njezine smrti i obuhvatilo milijune vjernika svijeta. Pobožnost Božjem milosrđu, naime, jedna je od najmilosnijih i najplodonosnijih pobožnosti u svijetu katoličke vjere.

 

Put u čistilište

Tijekom jednog od svojih mističnih iskustava, imala je viziju Čistilišta i vidjela nekoga koga možda niste očekivali.

“Moj anđeo čuvar… naredio mi je da ga slijedim”, napisala je sredinom 1926. “U trenutku sam se našla na maglovitom mjestu punom vatre u kojem je bilo veliko mnoštvo napaćenih duša. Usrdno su molili, ali bezuspješno, za sebe; samo im mi možemo priteći u pomoć.”
Govorila je dušama u Čistilištu: “Pitala sam te duše koja je njihova najveća patnja. Odgovorili su mi u jedan glas da je njihova najveća muka čežnja za Bogom.”

Zatim je ugledala nekoga koga vjerojatno ne biste očekivali: “Vidjela sam Gospu kako posjećuje duše u čistilištu. Duše je zovu ‘Zvijezda mora’. Ona im donosi osvježenje.”

Pomozite, oni vas trebaju: Duše iz čistilišta javile se svećenicima
Iz Dnevnika upozorenje

“Vidjela sam svog anđela čuvara, koji mi je naredio da ga slijedim. U trenutku sam se našao na maglovitom mjestu punom vatre u kojem je bila velika gomila napaćenih duša. Usrdno su molili, ali bezuspješno, za sebe; samo im mi možemo priteći u pomoć.

Plamen, koji ih je gorio, nije me uopće dotakao. Moj anđeo čuvar nije me napustio ni na trenutak. Pitala sam te duše koja je njihova najveća patnja. Odgovorili su mi u jedan glas da je njihova najveća muka čežnja za Bogom.

“Vidjela sam Gospu kako posjećuje duše u čistilištu. Duše je zovu ‘Zvijezda mora’.

Ona im donosi osvježenje. Htjela sam još malo porazgovarati s njima, ali mi je moj anđeo čuvar mahnuo da odem. Izašli smo iz tog zatvora patnje. Čula sam unutarnji glas, koji je rekao: ‘Moja milost to ne želi, ali pravda to zahtijeva.
Od tada sam u tješnjem zajedništvu s dušama koje pate.’” (Dnevnik: Božansko milosrđe u mojoj duši, 20.)

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.