Foto: Pixabay

Sveti Toma postavio četiri uvjeta za nepogrešivu učinkovitost molitve

Autor: Z.K.

Ovdje je vrlo moćna, uzvišena i zadivljujuća doktrina svetog Tome Akvinskog o nepogrešivoj učinkovitosti molitve. Ova bi nas doktrina trebala voditi da razvijemo ogromno povjerenje u djelotvornost molitve, posebno u vezi s našim vječnim spasenjem. U 83. pitanju o molitvi, članak 15, sveti Toma u svojoj Summa Theologica postavlja četiri uvjeta za nepogrešivu učinkovitost molitve, piše Vjera.hr. 

On kaže: “Stoga su postavljena četiri uvjeta: naime, tražiti (1) za sebe (2) stvari potrebne za spasenje (3) pobožno (4) ustrajno. Kad se sva ova četiri uvjeta ispune, uvijek dobivamo ono što tražimo.”

S obzirom na ovu doktrinu o nepogrešivoj snazi ​​molitve koja izaziva strahopoštovanje, važnost i nužnost ponizne, ustrajne molitve ne može se prenaglasiti. Svakog jutra i večeri trebamo pasti na koljena i ponizno moliti Boga za milosti koje su nam potrebne za spasenje, dodajući u svojoj molitvi da te milosti želimo čak i ako je potrebno da neizmjerno trpimo.

Najmoćnija sila

Otac Garrigou-Lagrange, eminentni dominikanski teolog razmišlja o ovom uzvišenom nauku o molitvi, govoreći: “Ponizna, puna povjerenja, ustrajna molitva, kojom tražimo stvari koje su potrebne za spasenje, nepogrešivo je djelotvorna na temelju obećanja našeg Gospodina….’tražite i primit ćete’. Obećava da će nam je dati ako zamolimo ovu milost od njega. Štoviše, On čini da ova molitva nikne u našim srcima i potiče nas da od Njega tražimo ono što On želi oduvijek nam podariti…

“Molitva je moćnija sila od svih fizičkih energija zajedno, moćnija od novca, od učenja. Molitva može postići ono što sve materijalne stvari i svi stvoreni duhovi ne mogu učiniti svojim prirodnim moćima… Molitva stoga igra neizmjerno veću ulogu u svijetu od bilo kojeg najčudesnijeg otkrića… Molitva osigurava dvije stvari dušama koje teže doseći Boga: nadnaravno svjetlo koje ih usmjerava; i božanska energija, koja ih potiče” ( Kršćansko savršenstvo i kontemplacija , stranice 206-208).

‘Iz gomile u Međugorju progovorio mu demon i rekao…’ Molila je krunicu svaki dan i njen muž se obratio na čudesan način
Ova uzvišena doktrina molitve trebala bi nas ispuniti najvećim pouzdanjem u Boga. Naša “ponizna, ustrajna molitva s povjerenjem” dovest će nas do “svrhe koju je odredio” naš Svemogući Bog pun ljubavi: naše spasenje.
Autor:Z.K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.