foto: wikimedia

Sveti Nikola zaštitnik je djece zbog ovih legendi: Podigao dječicu iz mrtvih

Autor: Z. K.

Svakog 6. prosinca Crkva slavi Svetog Nikolu iz Barija, poznatog i kao ‘Sveti Nikola iz Mire’ ili jednostavno ‘Sveti Nikola’, biskupa iz 4. stoljeća, koji se smatra zaštitnikom djece, pomoraca i putnika. Tradicija je njegovom imenu pripisala vrlo posebno značenje: Nicolás znači ‘zaštitnik i branitelj naroda’.

Njegovom pokroviteljstvu djece, moramo dodati – iz povijesnih i kulturnih razloga – pokroviteljstvo zemalja kao što su Rusija, Grčka i Turska.

Legenda o Djedu Božićnjaku

Prvo što treba napomenuti o ovom voljenom svecu – više od dvije tisuće crkava diljem svijeta nosi njegovo ime – jest da je on bio stvarna, povijesna ličnost, no njegov je život ostao, u dobru i zlu, omotan je određenim plaštom legende.

Sveti Nikola poslužio je kao inspiracija za popularni lik Djeda Božićnjaka legendarnog lika koji u božićnoj noći djeci donosi darove.

To nadahnuće vjerojatno leži u poznatoj svečevoj nevezanosti – davanju darova – i njegovoj brizi za dobrobit najosjetljivijih, među kojima su i jučerašnja i današnja djeca.

Sveti Nikola je poticao ili pozivao na velikodušnost. Znao je reći ove lijepe riječi: “Bio bi grijeh ne dijeliti puno, jer Bog nam daje toliko toga.”
Pozvan slijediti Kristove stope

Sveti Nikola iz Barija rođen je u Likiji, bivšoj provinciji Rimskog Carstva koja se nalazila na današnjem teritoriju Turske, oko 270. godine. Roditelji su mu bili kršćani i aktivno su sudjelovali u životu Crkve.

Oboje roditelja su pomagali bolesnima i potrebitima. Nažalost, tijekom epidemije su se razboljeli i umrli, ostavljajući Nikolu kao siroče, iako zaštićenog određenim bogatstvom.

Otkrivši Božji poziv da posveti svoj život, Nikola je svoju imovinu podijelio siromasima i zamolio za prijem u samostan. Godinama kasnije bit će zaređen za svećenika. Kao takav, započeo je hodočasničko putovanje u Egipat i Palestinu sa svrhom da posjeti zemlje u kojima je živio Gospodin.
Po povratku se nastanio u gradu Myra (Turska), u vrijeme kada se intenzivno raspravljalo o izboru novog mjesnog biskupa. Svećenici i đakoni iz Mire, zahvaljujući njegovom dobrom glasu, bili su skloni postaviti novopridošlog Nikolu na dužnost.

Vrlo brzo okolnosti su se dramatično promijenile kada je izbio novi progon kršćana. Nicola, koji je već pokazao veliku marljivost u brizi za duše, završit će u zatvoru. Dobri biskup ostao je dugo u zatočeništvu, sve dok u Miri nije stupila na snagu reforma cara Konstantina.

foto: wikimedia

Zahvaljujući Milanskom ediktu, Nikola se mogao vratiti u javni život i nastaviti svoje pastoralno poslanje. Činio je to s jednakim žarom i ljubavlju, poučavajući i braneći zdrav nauk od brojnih krivovjerja koja su prijetila kršćanskoj zajednici.

“Zahvaljujući Nikolinom učenju, metropolija u Miri jedina nije bila zaražena arijanskim krivovjerjem, koje je on čvrsto odbacio, kao da je smrtonosni otrov”, napisao je sveti Metod, nadbiskup Konstantinopola, govoreći o njemu. .

Nažalost, arijanizam je postao vrlo popularan i predstavljao je opasnost za učenje osnovnih istina vjere, budući da je podrazumijevao poricanje božanstva Isusa Krista.

Zaštitnik djece

Tu je i priča o troje djece koja su ubijena>>>više na vjera.hr 

RELIKVIJA SV. NIKOLE: Svijetla tekućina koja čudotvorno prokapljuje iz Svečevih kostiju stigla u Kistanje!

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.