Žena vrijedna divljenja

Autor: Marija Francki

Paula di Rosa bila je kćerka jednog imućnog industrijalca iz Brescije i jedne plemenite žene. Kao djevojčica primila je odgoj od sestara od Pohođenja.

Kad se vratila kući zavjetovala je vječnu čistoću. Bilo je to uz negodovanje njezina oca koji je planirao s udajom svoje darovite kćerke. No, negodovanje nije dugo trajalo. Paula je već s 18 godina bila direktorica nad sedamdesetak radnica što su radile u svilari njezina oca. Tu je službu obavljala ne kao ona koja ima u ruci svu vlast, već s istinskim osjećajem socijalne odgovornosti prema radnicima. Tada se prvi put susrela sa stvarnim problemima radničkog staleža, koji su u ono doba bili vrlo teški. Kad je 1836. god. buknula pošast kolere, dvorila je zaražene bolesnike, uz stalnu opasnost da se u tadašnjim higijenskim uvjetima i sama zarazi. Osnovala je dvije škole za gluhonijeme, dvorila je žene smještene u jednoj ubožnici. Posvetila se i djevojkama koje tadašnje društvo nije bilo kadro zbrinuti pa su prodavale svoje tijelo i svoju nevinost beskrupuloznim tipovima. Sva ta raznovrsna djelatnost dovela ju je do nauma da osnuje družbu bolničarki. Papa Pio IX. kanonski je potvrdio novu ustanovu. Tada je Paula di Rosa položila u njoj redovničke zavjete i uzela ime Marija Crocifissa (Raspeta). Umrla je 1855. god. u dobi od 40 godina.

Prati VJERU na FB!

Autor:Marija Francki
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.