Učio da je moguće posvetiti se u svakom staležu i na svakom radnom mjestu

Autor: Marija Stipić

U času smrti ostavio je iza sebe 60.000 članova Opusa Dei, sabranih iz 80 naroda sa svih kontinenata. Tisuće osoba, među kojima više od trećina svjetskih biskupa tražili su od Svete Stolice da ga proglasi odmah svetim.

José Escrivá de Balaguer rodio se u Barbastru, u Španjolskoj, 1902. godine. Njegovi su roditelji bili duboko pobožni i revni kršćani koji su José Marii kao i ostalo petero djece pružili primjeran religiozni odgoj. Već je u 16. godini života osjetio prve glasove Božjeg poziva za nešto važno i veliko u životu, no tada još nije znao za što. Znao je samo da se treba posve predati Bogu te je odlučio postati svećenik. 1928. godine osnovao je Opus Dei – Djelo Božje. Njime je u Crkvi otkrio jedan novi, originalan put, upravljen promicanju svetosti u svim društvenim slojevima, u svakom staležu i na svakom poslu. Na taj je način pokazivao kako valja stvoriti čvrsto i stabilno jedinstvo, povezanost svoga rada, zaposlenja, profesije s molitvom i apostolatom, tako da svaki vid kršćanskog života postane Bogu mio i ugodan prinos. Umro je 1975., u centrali Opusa Dei u Rimu. U času smrti ostavio je iza sebe 60.000 članova Opusa Dei, sabranih iz 80 naroda sa svih kontinenata. Tisuće osoba, među kojima više od trećine svjetskih biskupa tražili su od Svete Stolice da ga proglasi odmah svetim. Neki teolozi, koji su ga osobno poznavali, rekli su o njemu da je bio učitelj duhovnosti za naše vrijeme, čovjek poslan od Boga da obnovi i oživi kršćanski duh u svijetu ravnodušnosti i rastresenosti. Ivan Pavao II. proglasio ga je blaženim 1992., a 2002. godine svetim.

Autor:Marija Stipić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.