U Auschwitzu dao svoj život za drugog logoraša

Autor: Marija Stipić

S ostalom je devetoricom otišao u bunker. Poslije 13 dana još je samo Maksimilijan bio živ a ostali su umrli od gladi i žeđi. Njemu je stražar dao smrtonosnu injekciju te je 14. kolovoza, uoči Velike Gospe umro.

Maksimilijan Kolbe se rodio 1894. u Poljskoj. Sa 13 je godina pristupio manjoj braći konventualcima. Dok je još bio na studiju u Rimu, slobodni zidari su na jednom trgu javno izrugivali vjeru, na što se Maksimilijan dao u akciju i osnovao zajednicu Vojska Marije Bezgrješne. Nedaleko Varšave osnovao je „grad Bezgrješne“, Niepokolanow čiji su stanovnici bili franjevci. Grad je imao tiskarsko – izdavačko postrojenje s najmodernijim strojevima. Časopis „Vitez“ postao je prvi poljski katolički dnevnik. Tri godine kasnije imao je milijunsku nakladu. Osnovao je podružnicu i u Japanu. Tada je izbio 2. svjetski rat te se Maksimilijan vratio u Poljsku. Uhićen je od nacista i zatvoren u Auschwitz. Jednog je dana neki zarobljenik uspio pobjeći. Zapovijednik logora odredio je desetoricu koja će zbog toga umrijeti. Među njima je bio mladi poljski narednik koji je molio za milost, jer ima ženu i djecu. Maksimilijan se ponudio da ga zamijeni. S ostalom je devetoricom otišao u bunker. Poslije 13 dana još je samo Maksimilijan bio živ a ostali su umrli od gladi i žeđi. Njemu je stražar dao smrtonosnu injekciju te je 14. kolovoza, uoči Velike Gospe umro. Pri proglašenju svetim Maksimilijana Kolbea bio je prisutan čovjek za kojega je Kolbe žrtvovao život.

Lajkaj Vjeru!

Autor:Marija Stipić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.