Tko to štiti tisak i novinare? | Dnevno.hr
dnevno.hr

Tko to štiti tisak i novinare?

Autor: Marija Stipić

U pastoralnom se radu nije libio ni letaka ni plakata kao ni novinarskog rada. Franjo je želio pokazati kako svatko može provoditi pobožan život u svom poslu i zvanju. Zaštitnik je tiska i novinara.

Rodio se u Savoji 1567. godine. Bio je trinaesto i najstarije dijete grofovske obitelji Sales. Otac mu je bio ugledni časnik koji je sa sinom imao velike planove, pa se isprva usprotivio sinovljevoj želji da postane svećenik. Prihvativši njegovu želju namjeravao mu je pribaviti uglednu službu no opet se razočarao jer se sin javio za misionara i to u pokrajinu pored Ženeve gdje su vladali krivovjerci kalvini, unatoč tomu što je u njoj već nekoliko misionara stradalo. Ondje je upoznao Francisku de Chantal, pobožnu udovicu i majku četvero djece i iz tog se plemenitog duhovnog prijateljstva rodio Red sestara od Pohođenja (sestre salezijanke). 250 godina kasnije, iz poštovanja prema svetom Franji Saleškom, Ivan don Bosko osnovao je muški Red salezijanaca. Kao duhovni pisac Franjo je više toga napisao pa tako i glasovitu knjigu Filotea, uvod u pobožan život. Uz Sveto pismo i Nasljeduj Krista, Filotea je najproširenija knjiga kršćanske duhovnosti. Za razliku od knjige Nasljeduj Krista koja je namijenjena ponajprije redovničkim osobama, Filotea je namijenjena svima. U pastoralnom se radu nije libio ni letaka ni plakata kao ni novinarskog rada. Franjo je želio pokazati kako svatko može provoditi pobožan život u svom poslu i zvanju. Umro je 1622. godine, a već je 1665. proglašen svetim. Zaštitnik je tiska i novinara.

Autor:Marija Stipić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.