Svetac kojega su izbacivali iz samostana

Autor: Marija Stipić

Zanimljivo je spomenuti kako su ga stalno premještali iz samostana u samostan jer su njime svugdje bili nezadovoljni, i poglavari i subraća.

Nije se imao prilike školovati, jer je kao seosko dijete morao voditi ovce na pašu. Nakon očeve smrti, zajedno sa starijim bratom pošao je raditi kao najmanik. Sprijateljio se sa vlasnikovom kćeri koju je slušao dok je naglas čitala iz raznih knjiga duhovnog sadržaja. U sebi je osjetio jasan Božji glas koji ga je zvao u redovnike. Obratio se franjevcima kapucinima koji su ga nešto kasnije i primili. Nakon završenog novicijata poslan je u samostan u mjestu Ascoli Picento, gdje je proveo gotovo čitav život radeći najskromnije poslove u kući i vrtu. Krilatica mu je bila: „Gore se putuje tako što se ovdje na zemlji spušta“. Iako je bio tek napola pismen i ponešto nespretan, imao je dar razgovora s ljudima te je za svakoga pronašao pravu riječ, koju je začinio s ponešto božanske mudrosti koja mu je dolazila po čestoj molitvi. Mjesto Ascoli, koje ga je voljelo kao oca i prijatelja, dugo je oplakivalo njegovu smrt, koja je nastupila u dobi od 64 godine. Zanimljivo je spomenuti kako su ga stalno premještali iz samostana u samostan jer su njime svugdje bili nezadovoljni, i poglavari i subraća. On se siromah trudio da radi, sluša, savjesno obavlja povjerene mu dužnosti, no zbog svoje nespretnosti nije ih uspio zadovoljiti. No kad su ga probali izbaciti iz Ascolija, stanovnici grada su učinili sve kako bi taj ponizni čovjek ostao s njima i u tome su i uspjeli.

Prati VJERU na FB!

Autor:Marija Stipić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.