blitc

Sveta kraljica, žena i majka

Autor: Marija Francki

Gradila je crkve i samostane te se u benediktinski samostan, koji je osobno utemeljila, nedaleko Strasbourga i sama povukla prije smrti, koja je nastupila 999. godine. U pokrajini Alzace ubrzo su je počeli štovati kao sveticu, a svetom ju je službeno proglasio papa Urban II., 1097. godine.

Adela se rodila 931. godine od burgundskog kralja Rudolfa i Berte, kćeri vojvode Svevija. U sedmoj je godini ostala bez oca te se u sedamnaestoj godini udala za Lotara, kralja Italije. Nakon svega tri godine braka muž joj je umro te se našla na meti progona. Berengario II. koji je prigrabio talijansko kraljevstvo, dao ju je uhititi jer je odbila udati se za njegovog sina. Oslobodio ju je Oton I. za kojeg se udala i rodila mu troje djece, između ostalog i budućeg Otona II. 962. godine, papa Ivan XII., okrunio je nju i njenog supruga Otona I., krunom svetosti. Gradila je crkve i samostane te se u benediktinski samostan, koji je osobno utemeljila, nedaleko Strasbourga i sama povukla prije smrti, koja je nastupila 999. godine. U pokrajini Alzace ubrzo su je počeli štovati kao sveticu, a svetom ju je službeno proglasio papa Urban II., 1097. godine.

Prati VJERU na FB!

Autor:Marija Francki
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.