Sv. Mario i Marta – bračni par mučenika | Dnevno.hr
dnevno.hr

Sv. Mario i Marta – bračni par mučenika

Autor: Marija Francki

U Rimu su, za vrijeme Decijeva progonstva (250. godine), pomagali svećeniku Ivanu koji je sahranjivao tijela ubijenih mučenika. Zatečeni u tom činu, te odbivši odbaciti vjeru bivaju osuđeni na razna mučenja te naposljetku i sami umiru mučeničkom smrću.

Prema predaji, radi se o supružnicima, rodom iz Perzije, koji su se sa svojim sinovima Audifaksom i Abahumom uputili u Rim kako bi se poklonili relikvijama mučenika. U Rimu su, za vrijeme Decijeva progonstva (250. godine), pomagali svećeniku Ivanu koji je sahranjivao tijela ubijenih mučenika. Zatečeni u tom činu, te odbivši odbaciti vjeru bivaju osuđeni na razna mučenja te naposljetku i sami umiru mučeničkom smrću. Mariu i sinovima odrubiše glavu i spališe tijela, a Martu baciše u bunar. Jedna je rimska kršćanka, Felicitas, uspjela spasiti njihove svete relikvije te ih je dala tajno pokopati u katakombama. Na mjestu njihova mučeništva kasnije je podignuta crkva.

Autor:Marija Francki
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.