blitc

Služio oboljelima od kuge, prorekao dan svoje smrti

Autor: Marija Stipić

Alojzije se skrbio o oboljelima s nevjerojatnom ljubavlju i predanošću. Jednog je dana na ulici susreo umirućeg bolesnika pa ga je na ramenima odnio u bolnicu. Pri tome se i sam zarazio te je umro na dana koji je prethodno sam prorekao, 12. lipnja 1591., u 23. godini života.

Sveti Alojzije Gonzaga rodio se 1568. godine nedaleko Mantove u Italiji i to u dobrostojećoj obitelji visokog roda. Otac mu je bio vojskovođa koji je želio za svog prvorođenca da pođe njegovim putem pa mu se nije pretjerano svidjelo kad je odlučio život posvetiti Bogu i zavjetovao se na čistoću. Majka Marta, bila je pobožna plemkinja koja mu je od najranije dobi u dušu usadila uzvišenije ideale i vrline. Gledajući raskošni život kojim je bio okružen Alojzije se uvijek pitao što on vrijedi u odnosu na Vječnost. Svoje pravo prvorođenca prenio je mlađem bratu Rudolfu, a on je otišao u Rim i u isusovačkom samostanu našao svoj mir. 1590. godine u Rimu je harala kuga te je tih godina umrlo preko šezdeset tisuća zaraženih, među njima i trojica papa. Alojzije se skrbio o oboljelima s nevjerojatnom ljubavlju i predanošću. Jednog je dana na ulici susreo umirućeg bolesnika pa ga je na ramenima odnio u bolnicu. Pri tome se i sam zarazio te je umro na dana koji je prethodno sam prorekao, 12. lipnja 1591., u 23. godini života. Njegova majka doživjela je tu sreću da bude nazočna proglašenju svojega sina blaženim 1605. godine. Dok je svetim proglašen 1726., a nešto kasnije i zaštitnikom mladeži.

Autor:Marija Stipić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.