blitc

Senatoru, kojemu su je obećali, poručila da kao zaručnica pripada Kristu

Autor: Marija Stipić

Bog ju je zbog velikodušnosti nagradio brojnim čudesima pa su po njenom zagovoru ozdravili mnogi bolesni i opsjednuti od đavla.

Bila je senatorska kći i rođakinja cara Teodozija. U nježnoj je dobi ostala bez oca. Majka je kćerkicu po muževoj smrti preporučila carevoj brizi koji ju je, kao petogodišnju djevojčicu, odredio za buduću ženu mladiću koji je također bio senatorskog roda. Carica je pak mladoj udovici preporučila da se ponovno uda za nekog odličnika što je ražalostilo cara. Eufrazijina je majka bila pametna žena te nije htjela postati razlog neslaganja među carskim parom pa je sa svojom kćerkicom otišla u Egipat. Željela je obići velike samostane, crkve i svetišta svetih mučenika. U jednom ženskom samostanu gdje je bilo preko 100 djevica koje su provodile život u pokori i žarkoj molitvi, djevojčica Eufrazija čvrsto je odlučila svoj život posvetiti Kristu te je uz protivljenje sviju ostala u samostanu. Svojom jednostavnošću, pokorom i molitvom osvojila je srca susestara. Mladom je senatoru, kojem su je obećali, poručila da kao zaručnica pripada Kristu i da Mu želi ostati vjerna. Majka je ubrzo umrla ostavivši joj veliko bogatstvo koje je podijelila crkvama i siromasima, a dio je dala za oslobađanje robova i podmirenje dugova nekih dužnika. Resila ju je bezuvjetna poslušnost prema poglavarici. Bog ju je zbog velikodušnosti nagradio brojnim čudesima pa su po njenom zagovoru ozdravili mnogi bolesni i opsjednuti od đavla. Istrošena postom, molitvom i radom umrla je u dobi od samo 30 godina.

Autor:Marija Stipić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.