blitc

Sa 7 godina s majkom posjetila samostan i više se nije dala iz njega

Autor: Marija Francki

Sva njezina sabranost i pobožnost bili su upravljeni prema bogoslužju, odakle je dobivala mnoga duhovna prosvjetljenja i žar ljubavi prema Bogu.

Rodila se 1241. god. od plemenitih roditelja. Bila je mlađa sestra sv. Gertrude. Jednog je dana s majkom posjetila samostan Rodersdorf, gdje je Gertruda bila već redovnica. Premda joj je bilo tek 7 godina, bila je tako zahvaćena svetim samostanskim mjestom da se iz njega više nije htjela udaljiti te su joj dopustili da ostane. Gertruda je od 1251. god. pa sve do 1292. bila opatica zajednice. Puno se zalagala oko duhovnog odgoja sestara a u svojoj veoma sposobnoj sestri Matildi imala je veliku i mudru pomoćnicu. Matilda se odlikovala dubokom poniznošću, nevinošću, ljubaznošću, tako da su je susestre, ali i ljudi izvan samostana rado tražili za savjetnicu. Zbog svojih darova srca i uma te smisla za umjetnost, vodila je samostansku školu te bila imenovana za predvoditeljicu pjevanja. Njezin lijepi glas te revnost u pjevanju zaslužile su joj časni naziv „Kristov slavuj”. Njezina je duša u moljenju i pjevanju časoslova sva treptala od žarke pobožnosti. Često je pri tom upadala i u zanos. Sva njezina sabranost i pobožnost bili su upravljeni prema bogoslužju, odakle je dobivala mnoga duhovna prosvjetljenja i žar ljubavi prema Bogu. Da bude što sabranija, brižno je čuvala svoja osjetila, a činila je i oštre pokore. Bila je vrlo pobožna srcu Isusovu. Umrla je na današnji dan 1299., prikazujući svoje srce Spasitelju i uranjajući ga u njegovo.

Prati VJERU na FB!

 

Autor:Marija Francki
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.